10 aprilie 2014

Bangkok, Thailanda

Am ajuns in Bangkok in jurul pranzului, dupa un zbor de o ora cu cochetul Bangkok Airways din Koh Samui si am luat un taxi spre hotel. Taxi-urile sunt foarte ieftine in Bangkok, dar e bine sa te asiguri ca au aparatele de taxat pornite sau sa te intelegi cu soferul asupra pretului inainte de plecare. Rezervasem camera la un hotel in Sukhumvit, o zona cu o multitudine de  hoteluri si restaurante pe metru patrat si am fost surprinsi sa vedem ce ni s-a oferit pentru atat de putini bani. In Bangkok poti trai cu foarte putini bani in comparatie cu cele mai multe locuri prin care am calatorit.

In taxi am inghetat pur si simplu. Thailandezii nu au masura cand vine vorba de aer conditionat. Cand afara sunt 30 de grade si cel mai probabil porti haine foarte subtiri, este socant cat de frig este in taxiurile, hotelurile si mall-urile lor. Am avut totusi noroc sa scap fara sa racesc in acele zile. Imi amintesc ca intr-una din zile, dupa vreo doua ore de shopping intr-un mall, am fost nevoita sa ies pentru cateva minute pe o terasa a mall-ului pentru a-mi incalzi mainile si picioarele inghetate bocna. Nu inteleg de ce fac nefiresc de frig in interioarele lor, dar am remarcat asta mai tarziu si in alte destinatii tropicale.


Bangkok Thailanda


Am citit ca in urma cu 30 de ani Sukhumvit nu era decat un camp de orez. Greu de imaginat acum, in multitudinea de cladiri si zgarie-nori contruiti haotic. Se pare insa ca atunci cand au inceput sa construiasca thailandezii au uitat pur si simplu sa lase loc pentru strazi, de aceea accesul in zona este infernal. Noroc ca din 1999 exista trenul suspendat (BTS Skytrain) care salveaza situatia in mod salutar. Exista si metrou, pe acesta nu l-am incercat insa.

In zona in care ne-am cazat erau numeroase restaurante, insa nu am rezistat tentatiei sa nu incercam si mancarea de pe strada. In Thailanda, ca in cea mai mare parte a Asiei, este recomandat sa incerci mancare de la tarabele stradale pentru un gust autentic. Este socant cand vezi conditiile in care mancarea este preparata, cand vezi cum sta carnea pe taraba la 30 de grade si cum, in traficul nebun, masinile  trec in viteza la un metru de taraba si mesele respective. Si totusi... mancarea este foarte proaspata, gustul este autentic si nimeni nu se imbolnaveste. Nici noi nu ne-am imbolnavit.


Despre varietatea si gustul fructelor pe care le gasesti la tarabe cat si despre preturile prea bune ale acestora ar merita sa dedic o postare intreaga.

Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda

Am petrecut o zi vizitand templele din zona Grand Palace (Wat Pho, Wat Arun, Wat Phra Kaew, etc). O experienta minunata. Impresionant daca iti place aurul.

Ne-a fost destul de greu sa ajungem acolo, deoarece am ales sa luam un taxi de pe strada (probabil ar fi fost mult mai intelept sa comandam unul de la hotel). Ei bine, niciun taximetrist nu voia sa ne duca in acea zona a orasului. E adevarat ca era foarte mult de mers din Sukhumvit, dar nici macar nu am ajuns sa discutam despre pret, eram pur si simplu refuzati de indata ce spuneam unde dorim sa mergem. Nici acum nu am inteles care era de fapt problema. 

La cat sunt de ieftine drumurile cu taxi-ul, taximetristii din Bangkok castiga mai degraba din faptul ca te conving, ca turist, sa vizitezi diverse magazine (de bijuterii, pietre pretioase, etc) de unde isi vor primi un comision din pretul cumparaturilor facute de tine. Este o intreaga retea in acest sens, am vazut un episod foarte interesant in emisiunea "Pungasi" de pe National Geographic Channel, despre aceasta mafie. 

Am reusit si noi in cele din urma sa luam un taxi care sa ne duca macar pana la un ponton de unde puteam lua o barca pe fluviul Chao Praya ca sa ajungem la temple. Am reusit sa refuzam ferm orice oprire a taxiului la saloanele de croitorie unde ni s-ar fi facut in regim de urgenta cate 5 costume Armani, 5 camasi, 5 cravate, etc, la preturi foarte mici (business foarte popular in Bangkok) si am ajuns in cele din urma la pontonul de unde am luat barca. Bineinteles ca drumul cu barca a costat mai mult decat citisem ca ar fi trebuit sa coste (dar inca ieftin comparativ cu cat ne-ar fi costat in alt colt de lume), cu siguranta taximetristul nostru si-a luat un comision gras pe seama noastra. Din pacate si pentru el, noi i-am fi oferit mai mult lui direct, daca ne-ar fi condus cu taxi-ul pana la Grand Palace, barca nefiind unul din mijloacele mele preferate de transport. Drumul cu barca a fost in final interesant, plimbarea pe rau (la numai doua-trei luni de la cele mai mari inundatii care afectasera Bangkok-ul in ultimul secol) oferindu-ne o perspectiva interesanta asupra orasului.


Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda

Bangkok Thailanda


Bangkok Thailanda

Am petrecut o zi colindand strazile din jurul Khao San Road, o zona pitoreasca, cu magazine in care se vindeau produse lucrate manual si suveniruri de bun gust, saloane de masaj si cafenele frumoase. Am pierdut apoi o zi facand shopping prin mall-uri (nu recomand neaparat, este pacat sa pierzi astfel timpul pretios, dar daca esti o impatimita a shopping-ului, mall-urile din Bangkok te vor face cu siguranta fericita. Eu una nu am rezistat!)

Din pacate am ratat vizitele la Piata de noapte si la Piata plutitoare, care au ramas pe lista noastra de "to do" pentru o eventuala alta vacanta in Thailanda.

Serile ne-am bucurat de masaje perfecte la saloanele din zona hotelului, care ne-au relaxat picioarele si au inlaturat oboseala si tensiunea acumulate peste zi.


Si tot despre seri... abia dupa doua zile am inteles ca multitudinea de cupluri mixte dragute pe care le vedeam prin zona (ei albi, ele thailandeze) nu sunt chiar asa de "cupluri" pe cat le credeam eu. De fapt daca nu mi-ar fi explicat Liviu cum stau lucrurile, as fi ramas cu ideea ca in partea aceea de lume cuplurile acestea interrasiale sunt foarte populare.


Bangkok Thailanda

Drumul inapoi spre Romania a fost mai usor decat cel de la venire. L-am facut cu escala de o zi intr-un Istanbul in care ningea usor (neavand caciula am purtat sapca de soare). 

Am ajuns ziua urmatoare intr-un Bucuresti paralizat de zapada, am avut totusi norocul sa ajungem la o zi dupa ce bucata din DN1 intre  Bucuresti si Otopeni fusese inchisa din cauza viscolului.

Primul lucru pe care l-am facut a fost sa ma pun la punct cu lista restaurantelor thailandeze din Bucuresti.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu