10 aprilie 2017

Orez lipicios cu mango (mango & sticky rice)

Mango & sticky rice este desertul preferat al Thailandei. Thailandezii ii spun "kao niew mamuang", iar noi ii putem spune simplu "Orez lipicios cu mango". Nu poti merge in Thailanda fara sa incerci acest desert delicios si nu cred ca il poti incerca o data fara sa vrei apoi sa repeti iar si iar aceasta placere.
Vestea buna este ca este simplu de preparat si acasa iar ingredientele sunt chiar usor de gasit si la noi. Asigura-te ca vei alege fructe de mango bine coapte, iar daca vei gasi mango galben poti sa te bucuri de un mango & sticky rice ca la carte.


Orez lipicios cu mango sticky rice

Ingrediente (pentru 4 portii):

      Pentru orezul lipicios in sirop dulce de lapte de cocos:
  • o cana de orez lipicios (il gasesti la raionul cu produse asiatice sub numele Thai Glutinous Rice)
  • 2/3 cana lapte de cocos
  • 1/2 lingurita de sare
  • 1/2 cana de zahar
      Pentru sosul sarat de cocos:
  • 1/2 cana lapte de cocos
  • 1/4 lingurita de sare
  • 1 lingurita de faina de orez (o poti inlocui cu amidon de porumb) 
  • 1 lingura de apa
     Altele:
  • 2  fructe de mango bine coapte, curatate si taiate bucati
  • 2 linguri de boabe de fasole mung decojite. O gasesti tot la raionul de produse asiatice sub numele "split mung bean", sau o poti decoji tu insati, folosind boabe verzi de fasole mung (gasesti pe internet indicatii pentru decojire). Sau, chiar daca vei trisa putin, eu zic ca poti inlocui boabele de fasole mung decojite cu seminte de pin prajite sau chiar cu seminte de susan prajite. Eu cred ca simplifici astfel reteta fara o diferenta majora, caci in fond ai nevoie doar de un adaos cu textura crocanta la orezul dulce-sarat.
Mod de preparare:

Practic desertul are 4 componente:
  • fructele de mango taiate
  • orezul lipicios in sirop dulce de cocos
  • sosul sarat de cocos care se toarna peste orezul dulce, inainte de servire
  • boabe crocante de fasole mung care se presara peste sosul sarat
Pentru orezul lipicios in sos dulce de cocos clateste orezul in vreo 4-5 ape, sau pana cand apa de clatire rezultata este clara (practic nu cureti orezul de impuritati ci de excesul de amidon). Astfel vei obtine un produs final in care vei putea identifica boabele individuale de orez, chiar daca per ansamblu acesta ramane lipicios. Lasa orezul sa se inmoaie in apa 2-3 ore, sau chiar peste noapte. Scurge-l apoi de apa.
Poti sa fierbi orezul in apa, poti sa il gatesti la abur sau poti chiar sa il fierbi in cuptorul cu microunde. Iti recomand sa il gatesti conform indicatiilor de pe ambalaj si cu dispozitivele pe care le folosesti in general cand prepari orez. Eu il fierb simplu, cu o cana de apa, pe aragaz, timp de aproximativ 15 minute, amestecand cu grija mereu. 

De indata ce ai pus orezul la fiert pregateste siropul dulce de lapte de cocos: amesteca intr-o cratita mica laptele de cocos cu zaharul si sarea si  lasa cratita pe foc, amestecand, pana cand zaharul s-a dizolvat complet. Nu trebuie sa dea mai mult de doua clocote. Acopera sosul pentru a se pastra cald (nu neaparat fierbinte) pana cand orezul este fiert.

De indata ce orezul este fiert toarna siropul cald de cocos peste el si amesteca cu grija. Acopera cu un capac si lasa siropul sa patrunda in orez timp de 20 minute. Da la o parte capacul pentru a mai amesteca o data, dupa care acopera iar vasul si mai lasa-l 20 de minute. Orezul va fi gata apoi. Il poti servi fara a-l mai da la rece, daca insa intentionezi sa il servesti a doua zi il vei pastra in frigider.

Pentru sosul sarat de lapte de cocos dizolva  lingurita de faina de orez sau de amidon in putina apa rece si apoi adaug-o intr-un ibric in care ai laptele de cocos rece amestcat cu sare. Da ibricul pe foc si fierbe numai un minut (pana cand sosul se va lega)

Clateste boabele de fasole mung decojite in doua ape. Pune-le intr-o craticioara su acopera-le cu o cana de apa rece. Da craticioara pe foc pana cand apa ajunge sa fiarba. De indata ce a dat in fiert apa, opreste flacara si lasa boabele in apa fierbinte timp de 10 minute. Scurge apoi apa fiebinte si clateste boabele cu apa rece. Ultimul pas este sa prajesti putin boabele intr-o tigaie (eventual intr-o picatura de ulei) pana cand  devin usor aurii si crocante. 
Daca ai ales insa varianta simpla cu seminte de pin sau de susan, in loc de boabe de mango decojite, nu trebuie decat sa le prajesti usor intr-o tigaie pana cand devin si acestea usor aurii si crocante.

Serveste bucatile de mango proaspat alaturi de orezul dulce peste care adaugi o lingura-doua de sos sarat si boabe sau seminte crocante presarate.

Iti garantez ca va fi delicios si ca este mult mai simplu de preparat decat poate parea la prima vedere.

Pofta buna!

Orez lipicios cu mango sticky rice

Orez lipicios cu mango sticky rice






  

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu