Prajitura aceasta este delicioasa, perfecta pentru iubitorii de ciocolata.
Reteta o am de la prietena mea, Maya, care m-a convins ca deliciile cu ciocolata sunt mult mai usor de preparat decat credeam. Tot Maya m-a invatat ca secretul acestor delicii sta in calitatea ciocolatei folosite.
Ingrediente (pentru o forma rotunda de prajitura cu diametrul de 20 cm):
- 150 g ciocolata neagra de buna calitate
- 70 g de unt la temperatura camerei
- 6 oua
- 100 g zahar
- 2 linguri de Amaretto sau Rom (sau similar)/ suc de mere/ espresso
- 160 g de migdale macinate sau nuci macinate
- optional, pentru ornat:
- 150 ml smantana pentru frisca si o lingurita de zahar pudra, sau:
- 75 ml smantana pentru frisca si 60 g de ciocolata (neagra sau cu lapte)
Mod de preparare
Preincalzeste cuptorul la 190 grade si pregateste forma de prajitura (tapeteza cu hartie de copt fundul acesteia).
Topeste ciocolata la bain-marie (sau, mai simplu, o poti face in cuptorul cu microunde).
Separa galbenusurile de albusuri.
Bate galbenusurile cu zaharul si untul, cu ajutorul unui mixer, pana cand amestecul devine foarte cremos. Adauga ciocolata topita si amesteca. Adauga apoi lichidul (lichiorul, sau sucul, sau cafeaua) si continua sa amesteci. Adauga apoi migdalele (sau nucile) macinate si amesteca bine.
Separat bate spuma albusurile, cu ajutorul mixerului.
Inglobeaza usor, cu ajutorul unei spatule de silicon, albusurile spuma in amestecul cu ciocolata.
Toarna amestecul astfel obtinut in forma de tort si lasa prajitura in cuptor timp de 30 de minute. Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o da la frigider.
Optional, poti orna prajitura fie cu frisca fie cu ganache de ciocolata. In ambele cazuri atat tortul cat si frisca, respectiv ganache-ul trebuie racite complet.
Pentru frisca bati separat smantana si adaugi eventual o lingurita rasa de zahar pudra
Daca alegi sa faci ganache de ciocolata, incalzesti smantana pentru frisca intr-o craticioara, adaugi ciocolata si amesteci pana cand ciocolata se dizova complet si crema devine uniforma.
Pofta buna!
Topeste ciocolata la bain-marie (sau, mai simplu, o poti face in cuptorul cu microunde).
Separa galbenusurile de albusuri.
Bate galbenusurile cu zaharul si untul, cu ajutorul unui mixer, pana cand amestecul devine foarte cremos. Adauga ciocolata topita si amesteca. Adauga apoi lichidul (lichiorul, sau sucul, sau cafeaua) si continua sa amesteci. Adauga apoi migdalele (sau nucile) macinate si amesteca bine.
Separat bate spuma albusurile, cu ajutorul mixerului.
Inglobeaza usor, cu ajutorul unei spatule de silicon, albusurile spuma in amestecul cu ciocolata.
Toarna amestecul astfel obtinut in forma de tort si lasa prajitura in cuptor timp de 30 de minute. Scoate prajitura din cuptor si las-o sa se raceasca pe un gratar inainte de a o da la frigider.
Optional, poti orna prajitura fie cu frisca fie cu ganache de ciocolata. In ambele cazuri atat tortul cat si frisca, respectiv ganache-ul trebuie racite complet.
Pentru frisca bati separat smantana si adaugi eventual o lingurita rasa de zahar pudra
Daca alegi sa faci ganache de ciocolata, incalzesti smantana pentru frisca intr-o craticioara, adaugi ciocolata si amesteci pana cand ciocolata se dizova complet si crema devine uniforma.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu