De cativa ani visam sa calatoresc in Cambodgia si sunt recunoscatoare ca anul acesta am ajuns in acesata tara uimitoare, fie si numai pentru trei zile.
Am ajuns in Cambodgia atrasa de maretia templelor antice din Angkor, dar am avut placerea sa descopar mai mult decat atat, o tara cu oameni buni, veseli si foarte prietenosi, lucru surpinzator avand in vedere evenimentele cumplite din istoria recenta a tarii. In final oamenii au fost cei care m-au impresionat cel mai mult in Cambodgia, chiar mai mult decat locurile; oamenii care reusesc sa fie atat de pozitivi si optimisti in ciuda grozaviilor pe care le-au trait. Cu totii au povesti de viata care pe cei ca noi ne-ar face sa ne plangem de mila, sa ne uram unii pe ceilalti, sa cautam razbunare. Am ramas impresionata de raspunsul pe care mi l-a dat ghidul la intrebarea mea legata de eventuale razbunari ale victimelor regimului khmerilor rosii fata de calaii lor. Mi-a spus ca pe cei mai multi dintre calai i-au iertat, pentru ca si-au dat ei insisi seama ca gresisera. In fata unei asemenea tolerante ramane un mister pentru mine cum un asemnea popor a trecut prin atatea razboaie si vremuri atat de teribile.
Secolul al XXI-lea a adus totusi renasterea Cambodgiei, si in ciuda saraciei pe care o vezi inca la orice pas, tara se ridica si entuziasmul oamenilor se simte. Chiar daca tara este macinata de coruptie si are o economie predominant agrara, copiii si tinerii de azi primesc educatie in scoli, iar turismul a devenit o ramura importanta a economiei. Numarul turistilor, in jur de trei-patru milioane anual, continua sa creasca de la un an la altul. Numai in zona Siem Reap sunt in jur de 3000 de ghizi turistici. Nu stiu daca toti ghizii sunt asa, noi am avut insa noroc de un ghid extraordinar, un domn bun, bland si educat, cu o atitudine pozitiva care ne-a umplut sufletele de bucurie.
Am avut excursii organizate in toate cele trei zile petrecute in Siem Reap, toate prin agentia Hidden Cambodia, pe care o recomand cu drag. Templele se pot vizita si pe cont propriu, si multi turisti o fac asa, insa cred cu tarie ca un ghid bun face cu adevarat diferenta. Iar logistica a fost excelenta. Astfel nu a existat niciun timp mort, masina sau tuk-tuk-ul ne lasau intr-un anumit punct de interes, unde ne asteptau bicicletele, pe care le lasam apoi intr-un cu totul alt punct unde ne astepta tuk-tuk-ul si asa mai departe. Cu siguranta nu am fi reusit sa vedem atat de multe locuri intr-un timp asa de scurt daca nu am fi beneficicat de o organizare ca aceasta.
Am petrecut doua zile vizitand templele hinduse si budiste din era Angkor. Dintre acestea, la cele mai cunoscute, Angkor Thom si Angkor Wat, care sunt aproape de Siem Reap se poate ajunge usor, cu un tuk-tuk. La fel si la Ta Prohm, templu devenit chiar mai celebru datorita filmului Lara Croft: Tomb Raider, film pe care eu nu l-am vazut inca, dar pe care l-am trecut pe lista in urma acestei vacante. Angelina Jolie este, de altfel, o persoana apreciata si iubita in Cambodgia, locurile pe unde ea a trecut, a filmat, s-a cazat si a mancat facand parte dintre obiectivele turistice prezentate cu mandrie de ghizi. Angkor Thom este atat de mare si de impresionant incat o zi intreaga abia daca este de ajuns ca sa iti faci o idee despre acesta. Noi am petrecut mai mult timp la Bayon (cu cele 49 de turnuri cu fete zambitoare), la Bahuon, la Palatul Regal, la Terasa Elefantilor si la Poarta Victoriei. Multi turisti strabat Angkor Thom pe jos, noi insa am ales un tur cu bicicleta, pentru a reduce timpul petrecut intre doua obiective. Turul cu bicicleta a fost deosebit de placut, am pedalat, pe alocuri, pe carari inguste prin jungla. Ghidul ne-a avertizat ca, daca intalnim vreo maimuta sa nu ne oprim, deoarece este foarte probabil ca aceasta sa fie rea si neprietenoasa.
Am avut noroc si de vreme buna in ziua petrecuta la Angkor Thom, chiar daca nu s-a intamplat la fel si in ziua petrecuta la Angkor Wat. Avand in vedere ca am fost in Cambodgia in plin sezon ploios, eram pregatiti si sufleteste si cu pelerine pentru ploaie, asa ca ploaia nu ne-a deranjat. De altfel cand afara sunt 27-30 de grade ploaia nu este tocmai suparatoare.
Am vizitat si cateva temple aflate la distante mai mari de Siem Reap, pentru care insa am avut nevoie de masina, tuk-tuk-ul sau bicicleta nemaifiind solutii potrivite. Dintre acestea Banteay Srei, un mic templu hindus cu sculpturi minunate in gresie rosie ne-a placut in mod deosebit.
O alta zi am petrecut-o vizitand satele plutitoare de pe lacul Tonle Sap, o experienta cu totul speciala. Lacul Tonle Sap este legat de raul cu acelasi nume, un ciudat bloc de apa care curge in sensuri opuse in decursul anului. Astfel, in sezonul ploios debitul crescut al fluviului Mekong, care intersecteaza raul Tonle Seap il forteaza pe acesta sa curga spre amonte, determinand cresterea lacului Tonle Sap de aproximativ cinci ori, iar in anotimpul secetos cursul raului se schimba, catre mare, ducand la retragerea marii mase de apa a lacului.
Mai mult de un sfert din populatia tarii traieste pe lac sau in jurul lacului. Oamenii traiesc fie in barci-resedinta, cu motor, pe care le muta functie de anotimp, fie in locuinte lacustre construite pe barne, pe inaltimea carora localnicii isi muta adaposturile functie de inaltimea apei. Am avut bucuria sa fim oaspetii unei asemenea case si chiar sa luam masa acolo. Gazdele, doi batranei zambitori, cu care cu greu am reusit sa schimbam cateva vorbe in franceza, cei in varsta vorbind inca limba copilariei lor din perioada cand Cambodgia era colonie a Frantei.
Fireste ca nici in Cambodgia nu am ratat ocazia sa vizitam piete traditionale, sa ne bucuram de fructe proaspete delicioase, ba chiar sa ne cumparam ingrediente locale pentru acasa.
Bucataria khmera este absolut delicioasa, curry-ul si amok-ul khmer avand un gust divin. Din pacate timpul prea scurt si atractiile multiple nu ne-au permis sa facem un curs de gatit in Siem Reap, desi era disponibil, lucru pe care il regretam profund. Mai mult chiar, am fost dezamagita ca nici nu am gasit sa cumparam carti de bucate (desi existau acolo spre vanzare carti cu retete din bucataria tarilor vecine, Thailanda si Vietnam). Sunt sigura insa ca voi gasi retete culinare khmere pe internet.
Serile ni le-am petrecut in centrul aglomerat al orasului, unde cateva zeci de restaurante inghesuite pe Pub Street si alte cateva stradute adiacente te atrag cu preparate variate, din mai toate bucatariile lumii. Noi am ales, fireste, doar bucatarie khmera, si ne-a placut, in mod deosebit, restaurantul "Temple" pe care il recomandam cu drag.
Cambodgia este o destinatie de vacanta extraordinara si, chiar daca nu alegi sa iti petreci acolo intreaga vacanta, nu uita ca este atat de aproape de Thailanda si de Vietnam incat ar fi pacat sa ajungi in partea aceea a lumii si sa nu o vizitezi macar pentru cateva zile.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu