Din Sihanoukville am facut o excursie de o zi spre est, de-a lungul coastei cambodgiene.
Ne-am bucurat, de-a lungul drumului, de plantatii de palmieri, de sate traditionale (ceva mai curate, parca, decat cele de pe drumul dinspre Phnom Penh), de zone de liniste si frumuseti naturale neatinse de dezvoltare intensiva, o Cambodgie autentica si incantatoare.
Prima oprire am facut-o la o ferma de piper. Celebrul piper din Kampot este considerat cel mai bun din lume, are o aroma deosebita si este folosit in cele mai bune restaurante de pe mapamond. Nu vazusem pana acum plantatie de piper, nu stiam cum creste piperul, nu stiam care este diferenta intre piperul negru, rosu si alb, deci cu atat mai interesanta si utila mi-a fost aceasta vizita.
Si nu numai piper ne-am bucurat sa vedem la ferma respectiva, ci si alte bunatati pe care le-am visa in curtile noastre cum ar fi mango, rambutan, lemongrass, durian. Ei bine, recunosc ca nu sunt totusi fan durian. Deloc!
Urmatoarea oprire a fost in Kep, un orasel pe malul marii care in prima jumatate a secolului trecut era frecventat de elita coloniala. Distrus de khmerii rosii in urma cu aproape 40 de ani, Kep se reconstruieste acum si pare la prima vedere o alternativa buna pentru Sihanoukville, fata de care este mai frumos, insa sta mai rau la capitolul plaje. In zona nu prea sunt plaje cu nisip natural, inteleg ca pentru plaja din centrul orasului, foarte animata cu localnici la ora la care am ajuns noi, nisipul a fost adus secolul trecut din Sihanoukville.
Ultima vizita a fost in Kampot, un orasel de provincie linistit, cu un puternic aer colonial francez. Am fost incantati de arhitectura coloniala. Multe cladiri sunt inca in ruina, dar unele au fost restaurate. Oraselul este un amestec de vechi si nou unde vei adora sa savurezi o cafea pe o terasa. Principala atractie in zona este raul Kompong Bay care este curat si ideal pentru inot sau pentru o plimbare cu caiacul. Am citit ca este o placere sa te scalzi in rau dupa apusul soarelui. Atunci raul scanteiaza datorita organismelor bioluminiscente si te simti ca si cum ai inota printre licurici.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu