In martie 2015 am reusit sa ajung in Kuala Lumpur, Malaezia, o destinatie care se afla deja de ceva vreme pe lista mea. Am petrecut in KL doar trei zile, urmand sa imi continui vacanta pe coasta sudica a Cambodgiei.
Cand timpul intr-o mare metropola cum este Kuala Lumpur iti este atat de limitat, te duci cu temele facute, cu programul pregatit, in cazul nostru chiar si cu un ghid aranjat din timp pentru una din zile, pentru a ne asigura ca nu ratam niciun obiectiv si sa regretam ulterior.
Am zburat pana in KL cu Turkish Airline, compania aeriana preferata a noastra, care a avut oferte foarte bune de pret pentru zboruri in Asia pentru aceasta perioada. Ne-am cazat la un hotel cochet in KLCC, cu vedere spre celebrele turnuri Petronas si cu acces usor catre toate obiectivele de pe lista noastra.
Sistemul de transport in comun in oras (o retea de trenuri usoare si autobuze) este bine organizat si accesibil. Taxi-urile sunt si ele relativ ieftine, insa taximetristilor nu prea le place sa porneasca aparatele de taxat. In acest caz asigura-te totusi ca stabiliti pretul calatoriei inainte de pornire. Benzina este ieftina, de trei ori mai ieftina decat in Roamania, Malaezia fiind o tara mare producatoare de petrol si cu taxe mici pentru combustibil.
Orasul mi-a parut mai putin haotic decat Bangkok, dar inca departe de a fi impecabil precum Singapore. Populatia este un mix de malaiezi, chinezi si indieni si este o populatie prospera. Inteleg ca salariul mediu in KL ar fi undeva in jur de 1000 de EUR pe luna, in timp ce specialistii si managerii ar castiga sume la care in partea noastra de Europa putem doar visa. In mix-ul populatiei sunt aproape 50% malaiezi, in mare majoritate musulmani, care par a fi privilegiati si care detin puterea politica. Chinezii, in schimb, sunt cei care au si care fac banii in Malaezia. Iar indienii sunt cei care dau culoare locului. Interesant este ca in Malezia sunt declarate oficial zile libere nationale zilele festivalurilor religioase majore ale tuturor etniilor, ceea ce face ca in final in Malezia sa fie in jur de 30 de zile libere pe an. Un numar care ii face invidiosi chiar si pe francezi! Limba oficiala este cea malaieza, o limba cantata, placuta auzului, asemanatoare celei indoneziene, insa mai toti localnicii vorbesc engleza la un nivel bun si nu a existat niciun loc in care sa nu putem comunica foarte bine cu cei cu care am venit in contact.
Daca citesti in ghidurile de calatorie, principalele motive pentru care trebuie sa vizitezi Kuala Lumpur sunt legate de shopping si de mancare. Ca sa ii citez pe cei de la Lonely Planet, "Malaezia este destinatia de vis a calatorului flamand" (o descriere care consider ca mi se potriveste) asa ca m-am dus in KL ca la pomul laudat. Si as putea spune ca am mancat bine fara insa sa fiu la fel de impresionata ca in alte tari din zona precum Thailanda, Cambodgia si Vietnam. E adevarat ca exista o abundenta extraordinara de restaurante, fie ele razlete sau cel mai adesea grupate in imense food court-uri, iar varietatea bucatariei servite este extraordinara. Poate nu am fost impresionata si pentru ca m-am incapatanat sa aleg din imensa oferta doar mancare traditionala malaieza, despre care am tras eu concluzia ca nu este neaparat mancarea mea preferata. Am incercat vestita lor supa Laksa (plecasem de acasa cu gandul la ea) dar nu m-a impresionat. Noroc ca am continuat calatoria in Cambodgia unde mancarea este delicioasa, dupa gusturile mele.
Ne-am inceput vizita in KL cu Istana Negara, palat construit de un milionar chinez in 1928, cumparat de guvern in 1957 si transformat ulterior in palat regal. Si, ca la o fosta colonie britanica respectabila, la palat se organizeaza schimbari de garda calare.
In aceeasi zi am vizitat doua dintre cele mai renumite temple ale orasului, Batu Caves si Thean Hou.
Complexul de temple Batu Caves este format din mai multe pesteri iar la pestera principala ajungi dupa ce urci 272 de trepte. Pestera este ornata in stil caracteristic cu mai multe altare hinduse. Statuia aurie a lordului Murugan, inalta de 42.7 metri si construita in 2006, domina intr-un mod impresionant intrarea la temple.
Am avut ocazia sa vedem si o nunta oficiata la celebrul templu, banuiesc insa ca nu oricine isi poate oficia nunta acolo.
Maimute macac curioase si obraznice se plimba printre credinciosi si turisti si e bine sa ai grija, deoarece pot fi agresive. S-a intamplat chiar sub ochii nostri ca o asemenea maimuta sa muste doi turisti.
Merdeka Square (sau Piata Independentei) este un loc de referinta pentru Kuala Lumpur, fiind locul in care a fost inaltat pentru prima data steagul Malaieziei in 1957. Cladirea Sultan Abdul Samad construita in vecinatate de britanici la sfarsitul secolului al 19-lea este una dintre cele mai frumoase cladiri ale orasului.
Constructia simbol a metropolei este insa reprezentata de turnurile gemene Petronas, denumite dupa compania petroliera care le detine. Turnurile Petronas au fost cele mai inalte cladiri din lume intre anii 1998 si 2004 si continua sa fie si acum cele mai inalte turnuri gemene. Noi am urcat in turnuri atat la plafoma de la etajul 41 (cea care leaga cele doua turnuri), cat si la puntea de observatie de la etajul 88 din al doilea turn, de unde am avut o perspectiva impresionananta asupra orasului.
Locul care mi-a placut poate cel mai mult in KL a fost Parcul Pasarilor (Bird Park). Situat la doar cativa km distanta de centrul orasului, parcul este un paradis tropical, o lume a pasarilor populata cu peste 3000 de specii. Este recunoscut ca cel mai mare parc din lume in care pasarile pot zbura sau se pot plimba liber.
Iar daca esti amator de shopping, in Kuala Lumpur esti in paradis. Sunt atat de multe mall-uri cu dimensiuni chiar exagerate, as putea spune, incat chiar si cel mai inrait shopaholic ar obosi pana la urma, sunt sigura.
Noi am petrecut o seara foarte placuta pe o terasa din fata mall-ului Suria KLCC, langa turnurile Petronas, urmarind spectacolul impresionant de apa, culoare si muzica oferit la fantanile din zona, la fiecare ora dupa apusul soarelui.
Dupa cele trei zile in impresionantul Kuala Lumpur ne-am imbarcat la bordul unui avion cu destinatia Cambodgia, catre o lume total diferita.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu