3 iunie 2014

Somon cu sos de portocale

Imi place mult somonul, prin urmare somonul la cuptor este un preparat care se repeta destul de des in bucataria mea. Incerc insa adesea sa mai aduc cate un element de noutate retetei, iar de data aceasta am pregatit un sos de portocale cu care am servit pestele.

Somon cu sos de portocale

Ingrediente:
  • 2 medalioane de somon (sau doua bucati file de somon, de aproximativ 200 grame fiecare)
  • 1 lamaie, taiata felii
  • coaja de la 1/2 de lamaie
  • 2 crengute de rozmarin
  • cateva frunze de patrunjel
  • ulei de masline
  • sare, piper 
  • 2 portocale
  • 2 lingurite cu varf de zahar brun
  • 2 lingurite rase de amidon
  • 20 grame de unt
Mod de preparare:

Unge bucatile de somon cu ulei de masline si asezoneaza-le cu sare si piper. 

Pregateste doua bucati de folie de aluminiu, cu dimensiuni de aproximativ doua ori si jumatate latimea medalioanelor. Asaza felii de lamaie pe mijlocul foliilor. Asaza deasupra acestora medalioanele de peste si presara pe ele coaja rasa de lamaie. Adauga crengutele de rozmarin. In cazul in care folosesti file (si nu medalion) de somon, bucata se va aseza cu pielea in jos si in acest caz vei pune felii de lamaie si deasupra pestelui. Adu apoi marginile foliei una peste alta si indoaie-le.

Pune somonul intr-o tava si da-l la cuptorul incalzit in prealabil. Lasa astfel in cuptor aproximativ 20 de minute. Desfa apoi capetele foliei de aluminiu si descopera pestele (da la o parte si feliile de lamaie, in cazul in care prepari file) si mai lasa aproximativ 10 minute in cuptor, pana se rumeneste usor.

In timpul in care pestele este in cuptor, poti prepara sosul. Stoarce portocalele cu ajutorul unui storcator de citrice (manual sau electric). Fierbe timp de 3-4 minute, la foc mic, zeama de portocale impreuna cu zaharul. Dizolva amidonul in putina apa si adauga-l peste zeama de portocale, amestecand usor. Mai lasa sa fiarba 2 minute, timp in care sosul se va ingrosa. La final adauga si untul pentru a obtine un sos cremos si amesteca pana se topeste.

Asaza bucatile de somon pe farfuria de servire. Adauga sosul si cateva frunze de patrunjel pentru decor.

Pofta buna!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu