26 iunie 2014

Cheesecake

Cheesecake este prajitura mea preferata.

Daca pana de curand incercasem numai varianta fara coacere a acestei prajituri, saptamana trecuta am preparat o bunatate de cheesecake in cuptor. Este adevarat ca prepararea unui cheesecake copt necesita mai mult timp si atentie decat a celui fara coacere, dar rezultatul este pe masura, cheesecake-ul copt fiind mult mai gustos decat cel "la rece".

Cheesecake reteta


Ingrediente (pentru o forma de tort cu diametrul de 26 cm):
  • 250 grame de biscuiti (digestivi)
  • 120 grame de unt
  • 750 grame de crema de branza (ex. Philadelphia)
  • 250 grame de branza proaspata de vaci
  • 250 grame de mascarpone
  • 150 grame de zahar pudra
  • 4 oua
  • coaja rasa de la o lamaie
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 225 grame fructe de padure (eu am folosit 125 grame de zmeura si 100 de grame de afine)
Mod de preparare:

Pentru blat zdrobeste biscuitii (cel mai usor o faci cu blender-ul sau robotul de bucatarie) si amesteca-i cu untul topit. Asaza compozitia pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili, pe care ai asezat in prealabil hartie de copt. Preseaza cu o lingura sau o spatula pentru a obtine o suprafata uniforma. Se coace in cuptor, la 180 grade, timp de 10 minute, apoi lasa sa se raceasca inainte de a adauga compozitia.

Pentru compozitie mixeaza mai intai crema de branza cu branza de vaci pana obtii un amestec fin si omogen. Adauga apoi mascarpone, zaharul pudra, coaja de lamaie si esenta de vanilie si amesteca bine. Ouale le adaugi la final si le inglobezi pe rand in compozitie.

Toarna compozitia peste blat in forma de tort si da-o la cuptor. Cheescake-ul se lasa in cuptorul pornit, la temperatura mica (160 de grade in primele 30 de minute si 140 de grade dupa aceea), pana cand este inchegat pe margine, insa partea din centrul formei este inca usor moale (eu l-am lasat in cuptorul pornit timp de 75 de minute). Dupa aceea se opreste cuptorul si se intre-deschide usa acestuia, dar prajitura se mai lasa inauntru pentru aproximativ o ora, timp in care va continua sa se inchege si in centru. Foarte important este ca, de indata ce ai oprit cuptorul, sa desprinzi cu un cutit cu lama subtire prajitura de peretii formei, altfel risti ca prajitura sa se crape. Este recomandat sa lasi prajitura sa se raceasca de tot inainte de a o da la frigider, si sa o lasi apoi in frigider pentru 4-5 ore (cel mai bine o lasi peste noapte).

Abia dupa ce a stat suficient in frigider poti scoate prajitura din forma de tort cu pereti detasabili si o poti orna dupa gust.

Este adevarat ca ai nevoie de timp si rabdare pentru a prepara acest cheesecake, dar sunt sigura ca atat tu cat si cei cu care il vei imparti veti fi incantati.

Pofta buna!

Cheesecake reteta

Cheesecake reteta

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu