Desi este iunie, vremea cireselor si a capsunelor, am decis sa aman prepararea unei tarte cu fructe de sezon pentru a incerca un tort de banane. Nu a fost o alegere rea, tortul este usor si aromat.
Ingrediente:
Pentru blat (diametru de 24 cm):
- 6 oua
- 6 linguri rase de zahar
- 6 linguri cu varf de faina
- 2 lingurite de cacao
- 1 lingurita rasa de praf de copt
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 1 pliculet de zahar vanilat
- 1 praf de sare
- 70 ml de nectar de banane sau zeama de compot pentru insiropat
- 450 ml de iaurt de banane sau simplu
- 400 ml de smantana pentru frisca
- 4 linguri rase de zahar pudra
- 1 plic de zahar vanilat
- 15 grame de gelatina
- 5-6 banane
- zeama de la o lamaie
- 400 ml de smantana pentru frisca
- 4 linguri rase de zahar pudra
- o banana, eventual si alte fructe
- fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa
Separa ouale. Bate albusurile cu un praf de sare. Adauga treptat zaharul si mixeaza-le impreuna timp de 3-4 minute. Incorporeaza galbenusurile si amesteca usor. Separat amesteca faina, zaharul vanilat, praful de copt, scortisoara si cacao si adauga-le treptat in compozitia de oua, amestecand cu miscari ample. Toarna compozitia in forma de tort tapetata cu hartie de copt si da-o la cuptorul incalzit in prealabil la 170 de grade pentru 25 de minute (sau pana trece testul scobitorii). Lasa blatul sa se raceasca, apoi taie-l in trei bucati de inaltimi egale.
Dizolva gelatina conform indicatiilor de pe ambalaj. Inglobeaza gelatina dizolvata in iaurt si apoi lasa-le la frigider pana se leaga putin (aproximativ 20 de minute). Intre timp bate smantana pentru crema impreuna cu zaharul pudra si zaharul vanilat. Adauga iaurtul cu o banana sau doua, pisate cu furculita (foloseste doua banane in cazul in care ai folosit iaurt simplu si nu iaurt cu banane). Crema este gata!
Taie bananele in felii de aproximativ 1 centimetru grosime si stropeste-le bine cu zeama de lamaie imediat, altfel se vor innegri.
Pune prima felie de blat in forma de tort, insiropeaza bine si asaza deasupra feliile de banane. Toarna deasupra jumatate din crema. Asaza a doua felie de blat insiropat, apoi restul de crema si in final ultima felie de blat. Nu uita sa insiropezi bine fiecare felie de blat.
Da tortul la frigider pentru 3-4 ore. Eu l-am lasat in frigider peste noapte.
Orneaza tortul numai dupa ce s-a racit complet si dupa ce l-ai scos din forma de tort. Eu l-am ornat cu frisca batuta din smantana cu zahar pudra, fulgi de ciocolata alba, felii de banane stropite cu zeama de lamaie, cirese (caci e iunie!) si cateva frunze de menta.
Sigur o sa-ti placa!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu