22 septembrie 2014

Cheesecake cu ciocolata

Cheesecake cu ciocolata este compromisul perfect intr-o familie in care unii membri prefera prajiturile usoare cu branza in timp ce altii iubesc ciocolata.

Eu folosesc pentru baza o reteta clasica de cheesecake copt, cu un mic adaos de fulgi de ciocolata, peste care adaug o glazura usoara de ciocolata. Daca doresti o reteta chiar mai usoara, poti folosi pentru baza o reteta de cheesecake fara coacere, peste care adaugi aceeasi glazura de ciocolata.

Reteta de mai jos este cea pentru cheesecake copt cu glazura de ciocolata.

Cheesecake cu ciocolata


Ingrediente (pentru o forma de tort cu diametrul de 26 cm):

Pentru baza:
  • 250 grame de biscuiti (digestivi)
  • 120 grame de unt
  • 1000 grame de crema de branza (ex. Philadelphia)
  • 250 grame de mascarpone
  • 150 grame de zahar pudra
  • 4 oua
  • coaja rasa de la o lamaie
  • o lingurita esenta de vanilie
  • 30 de grame de fulgi de ciocolata (sau bucati de ciocolata maruntita)
Pentru glazura de ciocolata:
  • 150 de grame de ciocolata neagra
  • 180 de grame de smantana lichida pentru frisca
  • fulgi de migdale sau carlionti de ciocolata pentru ornare
Mod de preparare:

Pentru blat zdrobeste biscuitii (cel mai usor o faci cu blender-ul sau robotul de bucatarie) si amesteca-i cu untul topit. Asaza compozitia pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili, pe care ai asezat in prealabil hartie de copt. Preseaza cu o lingura sau o spatula pentru a obtine o suprafata uniforma. Se coace in cuptor, la 180 grade, timp de 10 minute, apoi lasa sa se raceasca inainte de a adauga compozitia.

Pentru compozitie mixeaza crema de branza pana obtii un amestec fin si omogen. Adauga apoi mascarpone, zaharul pudra, coaja de lamaie si esenta de vanilie si amesteca bine. Ouale le adaugi spre final si le inglobezi pe rand in compozitie. Inainte de a turna compozitia in forma adauga fulgii de ciocolata si inglobeaza-i cu ajutorul unei linguri sau spatule.

Toarna compozitia peste blat in forma de tort si da-o la cuptor. Cheescake-ul se lasa in cuptorul pornit, la temperatura mica (160 de grade in primele 30 de minute si 140 de grade dupa aceea), pana cand este inchegat pe margine, insa partea din centrul formei este inca usor moale (eu l-am lasat in cuptorul pornit timp de 75 de minute). Dupa aceea se opreste cuptorul si se intre-deschide usa acestuia, dar prajitura se mai lasa inauntru pentru aproximativ o ora, timp in care va continua sa se inchege si in centru. Foarte important este ca, de indata ce ai oprit cuptorul, sa desprinzi cu un cutit cu lama subtire prajitura de peretii formei, altfel risti ca prajitura sa se crape. Este recomandat sa lasi prajitura sa se raceasca de tot inainte de a o da la frigider, si sa o lasi apoi in frigider pentru 4-5 ore (cel mai bine o lasi peste noapte).

Abia dupa ce a stat suficient in frigider poti scoate prajitura din forma de tort cu pereti detasabili si poti turna glazura de ciocolata.

Pentru glazura amesteca intr-un vas tabletele de ciocolata neagra cu 130 de grame de smantana si pune-le la bain-marie, amestecand usor, pana cand se topeste toata ciocolata. Indeparteaza vasul de sursa de caldura, adauga restul de smantana si omogenizeaza cu o spatula.

Pentru a turna glazura de ciocolata topita, cel mai bine este sa asezi tortul pe un gratar, deasupra unui platou. Poti turna glazura dupa peferinta, fie uniform pe tort, fie, asa cum am facut eu, numai pe partea superioara a acestuia, lasand ciocolata topita sa se scurga pe partile laterale.

Orneaza cu fulgi de migdale sau carlionti de ciocolata.

Pofta buna!

Cheesecake cu ciocolata

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu