28 mai 2014

Singapore

Nu am ales Singapore ca destinatie principala a vacantei din iulie 2013, ci a fost escala in dumul spre Bali, Indonezia. Dar ar fi fost pacat sa ajungem in Singapore si sa stam doar o ora intre doua avioane, asa ca am ales sa ramanem acolo pentru aproape trei zile.



Este o destinatie interesanta, iar daca esti genul de persoana care apreciaza orasele dinamice, bogate si aglomerate, ordinea, regulile stricte respectate cu sfintenie, ei bine, vei fi cucerit de Singapore. E un fel de Germanie a Asiei. O tara de succes, cu o populatie de aproximativ cinci milioane de locuitori, in care o familie din sase este milionara (in dolari americani), ceea ce o plaseaza pe locul intai in lume in functie de procentul de milionari in totalul populatiei. Iar asta se vede. 

O tara cu reguli ciudate. De exemplu in Singapore nu ai voie sa mesteci guma de mestecat (nici sa detii sau sa comercializezi) si nu ai voie sa mananci sau sa bei pe strada (in locuri neamenajate), iar amenzile pentru incalcarea acestor reguli se pare ca sunt foarte serioase.

Preturile sunt cu adevarat mari. Intr-o emisiune de stiri pe care am vazut-o la o televiziune locala cand ne aflam acolo se spunea ca Singapore este cea mai scumpa tara din lume. N-am gasit aceasta statistica preluata de site-uri romanesti, insa cat de scump este in Singapore am simtit-o pe propria piele. Incepand de la pretul mare platit pe o camera de hotel de trei stele in care trebuia sa trec prin pat sau prin valiza ca sa ajung la fereastra si continuand cu sumele platite pentru orice masa intr-un restaurant, orice cafea si orice pahar de vin.

Trebuie sa recunosc ca am avut un soi de dezamagire cand a fost vorba despre mancare. M-am dus in Singapore ca la pomul laudat, citisem ca este paradisul gurmanzilor, mix al bucatariilor chinezesti, malaieziene, indiene, indoneziene, thailandeze si arabe si wow, cum suna asta pentru mine, mare amatoare de mancare asiatica... Probabil ca noi insa nu am facut cele mai inspirate alegeri, caci nu pot spune ca am ramas cu niste amintiri speciale din restaurantele si food court-urile de acolo. 




Am rezervat cateva ore pentru a vizita Chinatown si Little India, cartiere recomandate de orice ghid turistic, care nu abunda neaparat in obiective "must see", insa este interesant sa vezi si simti detalii culturale chinezesti si indiene intr-o tara atat de dinamica si moderna cum este Singapore. In special Little India este in total contrast cu restul tarii, fiind tot ce nu te astepti sa fie Singapore. Probabil nu merita sa petreci mai mult de o ora-doua in aceasta vecinatate, mai ales daca nu ai multe zile la dispozitie. Cum noi suntem mereu dornici de a vizita piete traditionale, ne-am bucurat insa ca am gasit asemenea piete in aceste zone.







Din Little India am plecat direct pe Orchard Road si diferenta a fost socanta. Orchard Road este un bulevard de 2,2 km, cu mall-uri pe ambele parti, mall-uri care comunicau cumva intre ele, nici nu am reusit sa ma lamuresc exact cum, stiu doar ca era shopping fara de sfarsit! Shopping-ul este sport national in Singapore, iar mall-urile luxoase din Orchard Road (dar si din alte zone) sunt masive zone de antrenament pentru practicantii acestui sport. Cum Singapore era doar prima destinatie a calatoriei, nu intentionam sa ne consumam tot bugetul de vacanta aici, asa ca am rezistat cu tarie celor mai multe tentatii. Dar recunosc ca nu a fost usor. 
Liviu a fost foarte incantat de un mall de electronice din aceasta zona, de unde a cumparat tot felul de gadget-uri la preturi bune, spune el. Nu pot sa il contrazic, caci nu ma pricep. Pot spune insa ca este vorba despre un mall nesfarsit, un paradis pentru baieti, unde era cat pe ce sa ma plictisesc de moarte. Slava Domnului ca erau totusi si cateva cafenele unde isi puteau omori timpul fetele...

Am petrecut o zi intreaga in zona Marina Bay, zona reprezentativa a orasului. Citisem cu mai bine de un an in urma intr-un numar al revistei National Geographic despre hotelul Marina Bay Sands si vazusem cateva fotografii cu acesta, si mai ales cu piscina acestuia, care ma impresionasera. Arhitectura acestui hotel este cu totul speciala. In baza unor bilete relativ scumpe se poate urca pana pe terasa de la etajul 55 a hotelului. Am urcat si noi, iar privelistea asupra orasului si a portului de la acest nivel a fost impresionanta. Cu certitudine petrecerea in acest mod a catorva ore a fost o alegere foarte buna. Din pacate nu am avut acces la celebra piscina de pe terasa, aceasta fiind accesibila doar clientilor hotelului.








Ne-am petrecut cateva ore plimbandu-ne in zona Clarke Quay, o zona pitoreasca si colorata de-a lungul raului Singapore, ticsita cu baruri si restaurante cu muzica live. Una dintre zonele care mi-au placut cel mai mult in Singapore.




Intre toate aceste destinatii am mers numai pe jos sau cu metroul. Metroul este, desigur, impecabil, facand posibil sa ajungi intre oricare doua puncte de pe harta in cel mai scurt timp. Masina personala este oarecum un lux in Singapore, statul facand tot posibilul pentru a descuraja procurarea unor masini, in incercarea de a tine traficul in limite rezonabile intr-o tara atat de aglomerata. Astfel, pentru a cumpara o masina in Singapore trebuie sa achizitionezi mai intai un certificat care sa iti permita achizitionarea masinii (Certificate of Entitlement) iar aceste certificate sunt extrem de scumpe.
Am mers cu taxiul numai catre aeroport, iar pretul a fost absolut rezonabil.

Deoarece din Singapore urma sa plecam in Bali nu am avut curiozitatea sa mergem in Sentosa, insula in extremitatea sudica a statului, cu plaje albe umbrite de palmieri, insa daca Singapore este principalul punct al vacantei tale, sunt sigura ca Sentosa nu trebuie ratata. Si probabil in acest caz nu trebuie sa ratezi nici o vizita la Universal Studios de pe aceasta insula.

Din Singapore am zburat catre Bali, Indonezia, o lume total diferita de cea din care am decolat, chiar daca cele doua tari sunt, in fapt, vecine.




27 mai 2014

Tort de morcovi

Imi plac morcovii in salata, imi plac morcovii in mancare si imi place sa rontai morcovi cruzi, pur si simplu. Dupa ce am facut acest tort, pot spune ca imi plac morcovii si in prajituri. Avand in vedere cat de mult zahar contin morcovii, probabil ca locul lor chiar este in prajituri. 

Tortul acesta are un blat fraged cu o consistenta umeda iar crema este foarte aromata, o combinatie pe care merita sa o incerci.


Ingrediente (pentru un tort cu diametrul de 18 cm): 

Pentru blat:
  • 2 oua
  • 150 ml ulei de floarea soarelui
  • 330 grame de morcovi
  • 180 grame de faina
  • 200 grame de zahar brun
  • 100 grame de stafide
  • 100 grame de nuci, taiate marunt
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • 1/2 lingurita nucsoara
  • 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu
  • 1 praf de sare
Pentru crema:
  • 300 grame de crema de branza (eu folosesc crema de branza Goldessa de la Lidl)
  • 50 grame de unt
  • 150 grame de zahar pudra
  • coaja rasa de la o portocala
  • 1 lingurita esenta de vanilie
Mod de preparare:

Da morcovii prin razatoarea mica si scurge-i putin de suc. Lasa stafidele cateva minute in apa fierbinte sa se inmoaie.


Amesteca uleiul cu ouale si adauga zaharul. Mixeaza-le pana cand se dizolva zaharul. Adauga pe rand morcovii, stafidele si nucile. Separat omogenizeaza faina, scortisoara, nucsoara, bicarbonatul de sodiu si sarea, apoi incorporeaza-le in amestecul umed.

Toarna compozitia intr-o forma de tort tapetata cu hartie de copt si da-o la cuptor, la 180 grade, pentru 50 de minute. Lasa blatul sa se raceasca bine inainte de a il taia.

Pentru crema amesteca toate ingredientele cu ajutorul unui mixer. Pune crema in frigider pana cand blatul este copt si racit.

Taie blatul racit pe grosime in doua bucati si pune un strat de crema intre blaturi. Pune restul de crema deasupra tortului. Poti orna tortul cu miez de nuca sau cu stafide.

Pofta buna!





22 mai 2014

Supa crema de ciuperci

Supele, in special supele crema de legume, sunt printre preparatele mele preferate. Supa crema de ciuperci nu este probabil cea mai ispititoare la prima vedere (supele din legume verzi sunt, zic eu, cele mai apetisante) insa daca o gusti nu te mai poti opri. Iata cum o prepar eu:


Ingrediente:
  • 800 grame de ciuperci curatate
  • 1 telina mica
  • 1 ceapa tocata
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 2 catei de usturoi taiati marunt
  • 1 mana de cimbru proaspat
  • 1 mana de patrunjel
  • 1 litru supa de pui sau de legume
  • 150 ml smantana pentru gatit
  • sare, piper
Mod de preparare:

Incinge uleiul intr-o cratita si caleste pentru doua minute ceapa si usturoiul. Adauga apoi ciupercile taiate felii, telina taiata in bucati cat mai mici si cimbrul, si lasa-le sa se gateasca, amestecand din cand in cand, timp de 20 de minute. Pune deoparte 4 linguri de ciuperci. Peste restul de legume toarna supa de pui sau de legume, sare si piper dupa gust. Lasa-le sa fiarba pentru inca 20 de minute.

Strecoara legumele, pastrand supa in care au fiert, si paseaza-le cu ajutorul unui blender. Toarna apoi supa inapoi peste legume, adauga smantana si amesteca bine.

Adauga in farfuriile in care servesti ciupercile ramase nepasate, patrunjelul tocat si cativa stropi de ulei de masline.

Poti servi supa cu crutoane de paine.

Pofta buna!

20 mai 2014

Somon cu miere si mustar

Aseara am preparat, dupa indelungi amanari, medalioane de legume dupa reteta celor de la IKEA. Si ce merge cel mai bine cu medalioanele de legume? Somon, desigur. M-am hotarat sa incerc o reteta noua de somon, la fel de simpla insa ca cea de somon la cuptor in folie de aluminiu pe care o preparam de obicei.


Somon cu miere si mustar
Ingrediente:
  • 2 bucati file de somon, de aproximativ 250 grame fiecare
  • zeama de la o lamaie
  • 2 lingurite de miere
  • 2 lingurite de mustar
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingurita sos de soia
Mod de preparare:

Amesteca intr-un castron toate ingredientele. Adauga bucatile de somon  avand grija sa fie acoperite de sos. Da-le la frigider pentru cel putin o jumatate de ora.


Preincalzeste cuptorul la 180 grade. Pune bucatile de somon pe o tava acoperita cu hartie de copt. Toarna deasupra somonului sosul in care a stat. Lasa la cuptor 25 de minute.

Asta este tot! Ti-am spus ca reteta este simpla, rezultatul este insa delicios.

Pofta buna!


Somon cu miere si mustar

19 mai 2014

Medalioane de legume

In urma cu cativa ani facusem o pasiune pentru medalioanele de legume de la IKEA. Aveam mereu cate o cutie de medalioane in congelator. Gasisem inca de atunci o reteta pentru prepararea acestora acasa, care se dorea reteta originala IKEA, dar am tot amanat sa o incerc. Zilele trecute mi-am amintit insa de aceasta reteta si am hotarat ca a venit vremea sa prepar medalioane cu broccoli si cartofi. Din cantitatile de ingrediente de mai jos mi-au iesit 24 de medalioane, din care mare parte le-am congelat si le voi coace cu alta ocazie.

Medalioane de legume broccoli IKEA

Ingrediente:
  • 1 kilogram de cartofi curatati
  • 600 grame de broccoli
  • 1 ceapa mare tocata
  • 1 fir de praz (aproximativ 300 grame) taiat marunt
  • 1 legatura de patrunjel
  • 700 grame de smantana
  • 200 grame de parmezan ras
  • 3 linguri de ulei
  • sare, piper
Mod de preparare:

Fierbe cartofii cam 10 minute in apa cu sare, lasa-i cateva minute sa se raceasca, apoi taie-i in cubulete cat mai mici. Fierbe si broccoli aproximativ 10 minute apoi toaca buchetelele.

Incinge uleiul intr-o tigaie, caleste ceapa si prazul pana se inmoaie. 

Intr-un castron mare amesteca bine legumele fierte, ceapa si prazul,  patrunjelul tocat, smantana si parmezanul. Adauga sare si piper dupa gust.

Incalzeste cuptorul la 180 de grade.
Medalioanele le poti coace intr-o forma pentru muffins sau intr-o tava acoperita cu hartie de copt, in care formezi medalioanele cu ajutorul unei linguri sau a unei alte ustensile potrivite. Eu le-am copt intr-o tava simpla, preferand sa pastrez singura tava de muffins pe care o am pentru a congela o parte din cele pe care nu le-am copt acum.

Coace medalioanele pentru aproximativ 20-25 minute, sau pana devin aurii. Cele congelate nu necesita decongelare inainte de coacere, insa le vei lasa mai mult in cuptor.

Medalioanele le poti servi simple, cu smantana, sau ca garnitura pentru peste sau friptura. Eu le-am servit impreuna cu somon marinat in miere si mustar si a fost o masa delicioasa.

Medalioane de legume broccoli IKEA

Medalioane de legume broccoli IKEA

6 mai 2014

Tarta cu pui, ciuperci si broccoli

Tarta cu pui, ciuperci si broccoli este la fel de buna fie ca o servesti ca aperitiv sau ca o cina usoara. Noi am servit-o la cina de aseara si a fost cu adevarat gustoasa.

Tarta cu pui, ciuperci si broccoli

Ingrediente:

Pentru aluat:
  • 250 grame de faina
  • 125 grame de unt
  • 1 galbenus de ou
  • sare
Pentru compozitie:
  • un piept mare de pui
  • 300 de grame de ciuperci champignon
  • 200 de grame de broccoli
  • o ceapa medie
  • 2 linguri de ulei
  • 200 ml de smantana pentru gatit
  • 3 oua
  • 80-100 de grame de cascaval
  • sare, piper
Mod de preparare:

Incalzeste cuptorul la 180-200 de grade.

Pentru aluat amesteca faina cu un praf de sare si untul taiat cubulete, la temperatura camerei. Adauga galbenusul de ou. Framanta pana cand obtii un aluat care nu se mai lipeste de maini. Infasoara-l in folie de plastic si da-l la frigider pentru aproximativ o ora, timp in care prepari compozitia.

Pentru compozitie fierbe pieptul de pui cu putina sare si taie-l in cubulete mici. Separat fierbe bucatile de broccoli, in cazul in care folosesti broccoli proaspat. Daca folosesti broccoli congelat este de ajuns sa il decongelezi si sa il tai in bucati suficient de mici. Toaca ceapa si prajeste-o in ulei pana cand devine aurie. Adauga ciupercile taiate marunt si lasa-le pe foc pana cand scade toata apa pe care au lasat-o. Adauga apoi pieptul de pui si bucatile de broccoli, asezoneaza cu sare si piper si mai lasa pe foc cam 2-3 minute, apoi lasa-le sa se racoreasca cateva minute.

Tapeteaza tava pe care o vei folosi pentru copt cu unt si faina. Scoate aluatul din frigider si intinde din el o foaie cu care vei acoperi tava. Eu am folosit urmatorul truc pentru a obtine o foaie de aluat uniforma care sa nu se rupa cand o pun in tava: am intins foaia de aluat cu un sucitor pe o folie de plastic suficient de mare, pe care am rasurnat-o apoi in tava, acoperind-o perfect. 

Bate ouale impreuna cu smantana si un praf de sare cu ajutorul unui tel si incorporeaza-le apoi in compozitia de ciuperci si pui. Toarna compozitia astfel obtinuta cat mai uniform peste aluatul din tava. Adauga cascavalul ras.

Da la cuptor pentru aproximativ 50 de minute sau pana se rumeneste frumos. 

Lasa tarta sa se raceasca putin dupa ce ai scos-o din cuptor, inainte sa o tai.

Pofta buna! 

Tarta cu pui, ciuperci si broccoli

4 mai 2014

Tort cu mousse de ciocolata

Saptamana trecuta a fost ziua prietenului meu si m-am gandit sa sarbatorim cu un tort de ciocolata. Cum lui ii place in special ciocolata alba, am ales sa fac un tort in doua straturi, un strat de mousse de ciocolata cu lapte si un strat de mousse de ciocolata alba. Dupa ce am citit si am combinat cateva zeci de retete, am ajuns la cea de mai jos, delicioasa si usor de realizat.

Tort cu mousse de ciocolata

Ingrediente: 

Pentru blat:
  • 180 grame de biscuiti (digestivi)
  • 70 grame de unt
  • o lingurita de crema de ciocolata Nutella (optional)
Pentru stratul de mousse de ciocolata cu lapte:
  • 200 ml de frisca lichida indulcita, rece
  • 200 grame de ciocolata cu lapte de buna caliatate
  • 70 de grame de lapte dulce
  • 2 lingurite rase de gelatina
Pentru stratul de mousse de ciocolata alba:
  • 150 ml de smantana pentru frisca, rece
  • 100 grame de ciocolata alba de buna caliatate
  • 50 de grame de lapte dulce
  • 1 lingurita cu varf de gelatina 
Pentru ornat:
  • cateva fructe de padure
  • fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa
Mod de preparare:

Pentru blat zdrobeste biscuitii (cel mai usor o faci cu blender-ul sau robotul de bucatarie) si amesteca-i cu untul topit si, optional, cu crema Nutella. Asaza compozitia pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili si da la frigider pentru 15-20 de minute.

Intre timp pregateste mousse-ul de ciocolata cu lapte. Bate bine frisca indulcita, de preferinta cu un mixer. Amesteca intr-un vas tabletele de ciocolata cu laptele si pune-le la bain-marie, amestecand usor, pana cand se topeste toata ciocolata. Adauga treptat frisca batuta peste ciocolata topita si incorporeaz-o usor, cu un tel, pana cand se uniformizeaza si nu mai raman dungi albe. 
Gelatina se lasa sa se hidrateze timp de 10 minute intr-o cescuta cu doua degete de apa, apoi se pune la bain-marie, amestecand usor pana cand se dizolva complet (fara sa ajunga sa fiarba). Adauga treptat gelatina dizolvata peste spuma de ciocolata si amesteca bine. 
Toarna spuma de ciocolata peste blatul intarit si da iar la frigider.

Ca sa evit orice surpriza, eu am preferat sa astept mai bine de o ora inainte sa ma apuc de mousse-ul de ciocolata alba. Am vrut sa adaug acest strat abia cand stratul de ciocolata cu lapte era suficient de inchegat, astfel incat cele doua straturi sa nu se amestece. 
Pentru acest strat bate smantana pentru frisca pana prinde suficienta consistenta. Amesteca intr-un vas tabletele de ciocolata alba cu laptele si pune-le la bain-marie, amestecand usor, pana se topeste toata ciocolata. Amesteca cu un tel frisca cu sosul de ciocolata, cu miscari ample, pana obtii un amestec omogen. Adauga gelatina dizolvata in mod similar cu cea pentru stratul de mousse de ciocolata cu lapte.
Toarna spuma de ciocolata alba peste cea de ciocolata cu lapte si da la frigider pentru cel putin 6 ore (cel mai bine lasa tortul la frigider peste noapte).

Orneaza tortul dupa preferinta, dar numai dupa ce s-a racit complet si l-ai scos din forma detasabila.

Serveste tortul in portii mici. Este delicios, dar are o multime de calorii...

Tort cu mousse de ciocolata
Tort cu mousse de ciocolata

1 mai 2014

Pui in lapte cu salvie

Saptamana trecuta mi-am completat mini-gradina din bucatarie cu un ghiveci de salvie. Cum nu stiam mare lucru despre aceasta planta, am fost nerabdatoare sa caut pe internet ce mancare as putea aromatiza cu ea. Am ramas surprinsa de numarul mare de rezultate gasite cu reteta de pui in lapte cu salvie a lui Jamie Olivier. Toate articolele contineau numai superlative la adresa acestei retete, asa ca m-am decis sa o incerc pe loc. Intamplarea facea sa am si un pui de tara in frigider, asa ca m-am pus de indata pe bucatarit. Rezultatul a fost spectaculos, puiul acesta are un gust divin.


Pui in lapte cu salvie



Ingrediente:
  • 1 pui intreg, de cea mai buna calitate
  • 500 ml de lapte
  • 1 mana generoasa de frunze de salvie proaspete 
  • coaja de la doua lamai
  • 1 baton de scortisoara
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 50 grame de unt
  • 10 catei de usturoi necuratati
  • sare, piper 
Pui in lapte cu salvie


Mod de preparare:

Spala bine puiul si apoi sterge-l cu servetele de hartie. Unge bine cu unt tot puiul si asezoneaza-l cu sare si piper. 

Preincalzeste cuptorul la 190 grade.

Incinge uleiul intr-o cratita suficient de mare ca sa cuprinda intregul pui, adauga eventualul unt ramas dupa ungere, si prajeste bine puiul pe toate partile (mie mi-a luat cam 15 minute sa il prajesc). Cand puiul este bine prajit arunca grasimea arsa, fara insa a curata cratita (lasa bucatile lipite pe fund, acestea vor contribui la reusita retetei) si pune puiul inapoi cu pieptul in jos. Adauga toate celelalte ingrediente si da la cuptor pentru o ora si jumatate, stropind din cand in cand puiul cu sosul din cratita. Eu am lasat prima ora cratita acoperita cu un capac, iar in ultima jumatate de ora am dat capacul la o parte.

Nu iti mai povestesc despre cum miroase in bucatarie pe toata perioada cat puiul sta la cuptor...

Scoate puiul rumenit din cratita si dupa ce se raceste putin taie-l bucati. Serveste-l acoperit cu sos din belsug si cu garnitura de spanac sau legume.


Pofta buna!


Pui in lapte cu salvie
Pui in lapte cu salvie


Paste cu creveti si sos de rosii

O reteta simpla, gata in 20 de minute, pentru o cina de vara in doi. Gustul mediteranean care iti va aminti de vacanta.


Paste cu creveti si sos de rosii

Ingrediente:
  • 250 grame de paste (eu am ales bucatini)
  • 15-20 de creveti
  • 1 ceapa mica, tocata
  • 2 catei de usturoi, taiati in sferturi, pe lungime
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 5 rosii
  • cateva frunze de busuioc proaspat, tocat marunt
  • 2 linguri patrunjel verde, tocat marunt
  • 1 lingura de parmezan 
  • sare, piper
Mod de preparare:

Cresteaza un x mic la baza rosiilor si aunca-le intr-o oala cu apa care clocoteste. Lasa-le un minut. Cand le vei scoate le vei curata foarte usor de coaja, incepand de la baza. Toaca-le marunt pentru sos, indepartand cotoarele.  

Caleste usor ceapa si usturoiul. Adauga crevetii si lasa-i 1-2 minute pe fiecare parte. Adauga rosiile tocate, busuiocul tocat, sare si piper dupa gust si lasa sa fiarba 7-8 minute. La final adauga patrunjelul tocat.

Separat fierbe pastele in apa cu sare, dupa instructiunile de pe ambalaj. Cand sunt gata scurge-le intr-o sita.

Asaza pastele pe farfurii, adauga deasupra sosul si o lingura de parmezan. Orneaza cu frunze de patrunjel.

Serviti cu un pahar de vin alb, rece.

Pofta buna!