4 mai 2014

Tort cu mousse de ciocolata

Saptamana trecuta a fost ziua prietenului meu si m-am gandit sa sarbatorim cu un tort de ciocolata. Cum lui ii place in special ciocolata alba, am ales sa fac un tort in doua straturi, un strat de mousse de ciocolata cu lapte si un strat de mousse de ciocolata alba. Dupa ce am citit si am combinat cateva zeci de retete, am ajuns la cea de mai jos, delicioasa si usor de realizat.

Tort cu mousse de ciocolata

Ingrediente: 

Pentru blat:
  • 180 grame de biscuiti (digestivi)
  • 70 grame de unt
  • o lingurita de crema de ciocolata Nutella (optional)
Pentru stratul de mousse de ciocolata cu lapte:
  • 200 ml de frisca lichida indulcita, rece
  • 200 grame de ciocolata cu lapte de buna caliatate
  • 70 de grame de lapte dulce
  • 2 lingurite rase de gelatina
Pentru stratul de mousse de ciocolata alba:
  • 150 ml de smantana pentru frisca, rece
  • 100 grame de ciocolata alba de buna caliatate
  • 50 de grame de lapte dulce
  • 1 lingurita cu varf de gelatina 
Pentru ornat:
  • cateva fructe de padure
  • fulgi de ciocolata sau ciocolata rasa
Mod de preparare:

Pentru blat zdrobeste biscuitii (cel mai usor o faci cu blender-ul sau robotul de bucatarie) si amesteca-i cu untul topit si, optional, cu crema Nutella. Asaza compozitia pe fundul unei forme de tort cu pereti detasabili si da la frigider pentru 15-20 de minute.

Intre timp pregateste mousse-ul de ciocolata cu lapte. Bate bine frisca indulcita, de preferinta cu un mixer. Amesteca intr-un vas tabletele de ciocolata cu laptele si pune-le la bain-marie, amestecand usor, pana cand se topeste toata ciocolata. Adauga treptat frisca batuta peste ciocolata topita si incorporeaz-o usor, cu un tel, pana cand se uniformizeaza si nu mai raman dungi albe. 
Gelatina se lasa sa se hidrateze timp de 10 minute intr-o cescuta cu doua degete de apa, apoi se pune la bain-marie, amestecand usor pana cand se dizolva complet (fara sa ajunga sa fiarba). Adauga treptat gelatina dizolvata peste spuma de ciocolata si amesteca bine. 
Toarna spuma de ciocolata peste blatul intarit si da iar la frigider.

Ca sa evit orice surpriza, eu am preferat sa astept mai bine de o ora inainte sa ma apuc de mousse-ul de ciocolata alba. Am vrut sa adaug acest strat abia cand stratul de ciocolata cu lapte era suficient de inchegat, astfel incat cele doua straturi sa nu se amestece. 
Pentru acest strat bate smantana pentru frisca pana prinde suficienta consistenta. Amesteca intr-un vas tabletele de ciocolata alba cu laptele si pune-le la bain-marie, amestecand usor, pana se topeste toata ciocolata. Amesteca cu un tel frisca cu sosul de ciocolata, cu miscari ample, pana obtii un amestec omogen. Adauga gelatina dizolvata in mod similar cu cea pentru stratul de mousse de ciocolata cu lapte.
Toarna spuma de ciocolata alba peste cea de ciocolata cu lapte si da la frigider pentru cel putin 6 ore (cel mai bine lasa tortul la frigider peste noapte).

Orneaza tortul dupa preferinta, dar numai dupa ce s-a racit complet si l-ai scos din forma detasabila.

Serveste tortul in portii mici. Este delicios, dar are o multime de calorii...

Tort cu mousse de ciocolata
Tort cu mousse de ciocolata

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu