De cand locuiesc in Slovacia am fost surprinsa sa descopar cat de multe preparate pe baza de cartofi exista in bucataria acestei tari. Eu nu sunt neaparat un mare fan al cartofilor, dar cateva dintre preparatele cu cartofi ale slovacilor imi par interesante. Asa ca am pornit sa aflu retete. Am inceput cu clatitele de cartofi (zemiakové placky), o gustare traditionala in bucataria din aceasta tara. Din cand in cand ne putem permite si o gustare cu mai multe calorii, nu-i asa?
Ingrediente:
- 1/2 kg cartofi
- 1 ceapa mica
- 2 catei de usturoi
- 1 lingura frunze de maghiran (proaspete sau uscate)
- 1 ou
- 1 lingura de faina
- 1 ceasca de ulei
- sare, piper
Din cantitatile de ingrediente de mai sus mie mi-au iesit 3 clatite cu diametrul de aproximativ 15 cm.
Rade cartofii, ceapa si usturoiul prin razatoarea mica. Cartofii vor lasa mult lichid, inlatura cat de mult poti din acesta (eu am facut asta presand cartofii rasi intr-o strecuratoare). Adauga oul, frunzele de maghiran, faina, sare si piper si amesteca bine. Marturisesc ca eu nu am avut maghiran si am folosit in schimb oregano, cele doua plante aromatice fiind destul de asemanatoare.
Incinge ulei intr-o tigaie si prajeste clatitele pe rand. Pentru o clatita foloseste doua linguri de compozitie pe care o torni in uleiul incins si o presezi cu lingura pana obtii forma dorita (o clatita ar trebui sa aiba o grosime de aproximativ jumatate de centimetru). Prajeste clatitele pe fiecare parte cate 3-4 minute, pana devin aurii.
Se pot servi cu putina branza rasa deasupra.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu