In urma cu mai bine de doi ani, in timpul vacantei in Indonezia, am fost cucerita de gustul sosului de arahide (bumbu kacang) care parea sa acopere orice preparat culinar local. Am urmat un curs de gatit in Sanur, Bali doar pentru a ramane cu impresia ca nu voi putea gati niciodata acasa acest sos, din cauza lipsei ingredientului principal, soiul potrivit de arahide.
Luna aceasta am participat la demonstratia culinara a prietenei mele Suzanne. Suzanne este din Olanda si, avand in vedere trecutul colonial al acestei tari, am aflat ca deliciosul sos de arahide indonezian este cumva considerat "traditional" si in Olanda. La fel si salata Gado gado. Doar ca olandezii au fost atat de practici incat au inlocuit arahidele crude cu untul de arahide, pe care il cumpara din supermarket. Nimic mai simplu deci. Pastrand acelasi gust delicios al mancarii indoneziene. Garantat!
Iti recomand cu drag sa incerci aceste preparate. Sunt o combinatie exploziva de gusturi, la care vei dori sa te intorci mereu.
Gado Gado
- Legume de sezon. Chiar si in Indonezia se folosesc diverse legume de-a lungul anului, functie de sezon. In mod traditional gasesti in aceasta salata morcovi, varza (bok choy), conopida, broccoli, castraveti, ardei, pastai de mazare, germeni de fasole mung. Eu am adaugat chiar si pastarnac.
- Oua fierte, taiate jumatati
- Ceapa prajita crocanta (din supermarket) sau alune prajite taiate marunt (e nevoie de ceva crocant)
- Orez
- o conserva de 400 ml lapte de cocos
- 250 g de unt de arahide
- aprox. 40 g sos de soia (de preferinta dulce)
- 2 linguri de zahar (sau dupa gust)
- o esalota (sau o ceapa mica), tocata marunt
- 3 catei de usturoi, tocati
- 1 ardei iute taiat marunt (sau dupa gust)
- 1 tulpina de lemongrass, tocata marunt
- o lingura de ulei de cocos, sau ulei de susan sau chiar ulei de floarea soarelui
- 2 linguri de sos sambal sau sos de chili (le gasesti in supermarket, la standul de produse asiatice)
- 600 grame de piept de pui taiat cuburi
- 3 linguri de ulei de susan (il poti inlocui cu ulei de floarea soarelui)
- 3 linguri de sos de soia
- 1 esalota (sau o ceapa mica), tocata marunt
- 1 catel de usturoi, tocat
- 1 bucata de aproximativ 2 cm de ghimbir, rasa
- 1 lingurita de zahar
- 1 lingura de sos sambal sau sos de chili
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu