Lintea este un aliment sanatos, bogat in antioxidati, minerale si vitamine. Ingredient nelipsit in dieta veganilor, are un gust bun si este mai usor de gatit decat probabil ca iti imaginezi.
Eu am pregatit aceasta supa crema de linte din linte rosie, dar poate fi preparata la fel de bine din linte verde sau maro.
Ingrediente:
- 300 g de linte
- 2 linguri de ulei de masline
- o ceapa mare taiata rondele
- 3 catei de usturoi pisati
- 2 rosii taiate cuburi sau 2 linguri de pasta de tomate
- 1 lingurita de boia
- 1/2 lingurita de curcuma (turmeric)
- 1/2 lingurita de seminte de coriandru macinate
- 1/2 lingurita de chimen macinat
- 1 legatura de patrunjel
- sare
Mod de preparare:
Caleste ceapa in ulei de masline timp de aproximativ 5 minute la foc mediu. Adauga apoi usturoiul si condimentele (boia, curcuma, coriandru, chimen) si sare dupa gust si amesteca bine. Adauga rosiile sau pasta de tomate si adu la fierbere. Adauga patrunjelul tocat, lintea spalata si acopera cu 1.5 l de apa (sau, eventual, supa de legume). Lasa pe foc pana cand lintea este bine fiarta (mai putin de o ora in cazul lintei rosii). Mai adauga apa la fiert in acest timp, daca este cazul si amesteca regulat.
Lasa supa sa se racoreasca un pic inainte de a o zdrobi cu blender-ul. O mai poti subtia, daca este cazul. Potriveste-o cu sare, dupa gust.
Presara un praf de boia si toarna cativa stropi de ulei de masline peste supa atunci cand o servesti. Orneaza cu frunze de patrunjel.
Pofta buna!
M-am intors la retetele prietenei mele, Ramona, retete pe care le voi incerca una cate una. De data aceasta am incercat reteta delicioasa de pui cu ierburi si portocale, perfecta pentru o cina in doi.
Ingrediente:
- 2 pulpe de pui (poti, la fel de bine, sa folosesti si piept de pui)
- 1 lingura de ulei de masline
- coaja rasa de la 1/2 de portocala
- sucul de la 1 sau 2 portocale (depinde cat sunt de mari si zemoase)
- 1 lingurita de cimbru
- 1/2 lingurita de rozmarin tocat
- 1 lingurita de marar tocat
- optional oregano, busuioc sau ce alte ierburi va mai plac
- 1 lingurita de boabe de mustar
- 2 catei de usturoi zdrobiti
- sare, piper
Mod de preparare:
Amesteca intr-un bol coaja de portocala, usturoiul tocat, uleiul de masline, ierburile si boabele de mustar.
Asezoneaza cu sare si piper pulpele de pui, apoi taie niste buzunarase incapatoare de-a lungul lor. Umple buzunarasele facute in carnea de pui cu amestecul de mirodenii.
Asaza pulpele intr-un vas termorezistent, toarna deasupra zeama de portocale. Poti completa, eventual, cu o ceasca de apa. Acopera vasul cu o folie de aluminiul si da-l la cuptorul preincalzit la 200 grade C. Dupa 30 de minute scoate folia de aluminiu si mai lasa pulpele sa se rumeneasca timp de 20 de minute.
Serveste puiul cu o garnitura de legume.
Pofta buna!
Am incercat de curand o reteta noua de somon si am fost incantata de rezultat. Cu siguranta va deveni unul din modurile mele preferate de a gati somonul pe viitor.
Ingrediente:
Pentru prepararea somonului:
- 2 medalioane de somon (sau doua bucati file de somon, de aproximativ 200 grame fiecare)
- doua linguri de zeama de lamaie
- 1 lingura de ulei de masline
- sare, piper
- 2 linguri de pesmet
- 1 catel de usturoi
- rozmarin, menta, marar, sau orice alte ierburi aromatice va plac
- cateva boabe de coriandru
- o lingurita rasa de coaja de lamaie
Pentru sos:
- 1 cutie de iaurt de 125 g.
- 1 galbenus de ou
- 1 lingura de ulei de masline
- 1 lingura de zeama de lamaie
- o lingurita rasa de coaja de lamaie
- sare si piper (de preferinta piper alb)
Mod de preparare:
Asaza bucatile de somon intr-un vas, asezoneaza-le cu sare, piper si putin rozmarin. Unge-le cu ulei de masline si toarna peste ele zeama de lamaie. Da-le la frigider pentru o ora.
Inainte de a scoate somonul din frigider pregateste crusta prin amestecarea pesmetului cu usturoiul pisat, boabele de coriandru, ierburile aromatice (tocate marunt, in cazul in care folosesti ierburi proaspete), coaja de lamaie, sare si piper. Scoate pestele din frigider si tavaleste-l prin acest amestec, presand un pic cu degetele ca sa adere mai bine la suprafata. Asaza bucatile de somon intr-o tava acoperita cu hartie de copt si da-le la cuptorul preincins la 180 de grade pentru 25-30 de minute.
Cat timp se coace pestele pregateste sosul de iaurt. Amesteca iaurtul cu galbenusul de ou, uleiul de masline si zeama de lamaie, asezoneaza cu sare si piper si amesteca-le continuu, la bain marie, pana se ingroasa un pic, dar nu foarte mult (trebuie sa fie doar putin mai gros decat smantana pentru frisca).
Serveste somonul cu garnitura de spanac sau medalioane de legume.
Pofta buna!
Prietena mea, Ramona, gateste excelent. De-a lungul anilor a colectionat si experimentat o multime de retete si de curand mi-a dezvaluit si mie cateva dintre retetele care s-au bucurat de cel mai mare succes in familia ei. Sunt nerabdatoare sa le incerc pe toate.
Am inceput cu puiul marocan cu masline si lamaie care mi-a parut deosebit de gustos. Iti recomand sa il incerci si tu. Se preapara foarte usor, insa dureaza cam o ora si jumatate, asigura-te ca ai la dispozitie suficient timp. Poate il gatesti in weekend.
Ingrediente:
- 6 ciocanele de pui
- 3 cepe
- 1 lingura de boia dulce
- 2-3 cm de ghimbir
- 300 g de masline (Sunt recomandate masline verzi. Eu am folosit insa masline Kalamata, preferatele noastre)
- 1 lingura de ulei
- zeama de la 1/2 de lamaie
- cateva frunze de coriandru, patrunjel sau busuioc
- sare
Mod de preparare:
Incinge gratarul (sau o tigaie de teflon) si coace copanele pe toate partile timp de 10 minute (pana cand fac dungi de la gratar si se aureste usor pielea). Da-le apoi deoparte.
Taie rondele doua cepe si rade ghimbirul (prin razatoarea mica). Intr-o cratita incinge 1 lingura de ulei, adauga ceapa, boiaua, ghimbirul si putina sare. Stinge imediat cu o ceasca de apa, amesteca si lasa-le sa fiarba impreuna 2-3 minute. Adauga apoi pulpele de pui. Da focul mic, acopera cratita cu un capac si lasa sa fiarba 45 de minute. Daca scade apa, mai poti adauga. Cea de-a treia ceapa o toci marunt si o adaugi in cratita la sfarsitul celor 45 de minute. Dupa aceea mai lasi cratita pe foc, amestecand doar din cand in cand, inca 25 de minute.
Maslinele le fierbi separat, intr-o craticioara, doar un minut. Apoi le scurgi de apa in care au fiert, si le adaugi la final in cratita principala, printre pulpele de pui si mai lasi totul pe foc doar cinci minute. Dupa ce ai oprit focul adauga zeama de lamaie si verdeata.
Iti recomand sa servesti puiul cu garnitura de cous-cous.
Pofta buna!
Cu ani in urma, supa a la grec obisnuia sa fie una dintre supele mele preferate, intotdeauna intre primele optiuni din meniurile restaurantelor de pe la noi (in Grecia nu am gustat niciodata ceva asemanator, insa probabil nu am ajuns eu la restaurantul potrivit). Cu timpul am ajuns sa prefer supele crema de legume, insa uneori mi se face pofta de o supa buna de pui si atunci o aleg pe cea a la grec, pe care acasa o prepar astfel:
Ingrediente:
- 700 g de carne de pui dezosata (piept sau pulpe)
- 1 ceapa tocata
- 1-2 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- 1/2 radacina telina
- 2 frunze de dafin
- 1-2 linguri de ulei
- 60 g de orez
- 250 ml smantana pentru gatit
- 3 galbenusuri de ou
- zeama de la o lamaie mare
- 1 legatura generoasa de marar
- sare
Mod de preparare:
Fierbe carnea de pui in apa cu sare. Dezoseaza apoi carnea (in cazul in care ai folosit pieptul sau pulpele cu os) si tai-o in cubulete.
Separat caleste cateva minute ceapa tocata impreuna cu morcovii, pastarnacul si telina taiate in cubulete, toarna deasupra supa strecurata in care a fiert carnea si adauga bucatile de carne taiate. Lasa-le sa fiarba impreuna 10-15 minute apoi adauga orezul, lasandu-le impreuna pe foc pana cand si acesta este fiert, apoi stinge focul.
Amesteca intr-un bol galbenusurile de ou cu smantana pentru gatit si cu zeama de lamaie. Toarna gradual in acelasi bol doua polonice de supa, amestecand cu un tel. Spre final adauga incet sosul astfel obtinut peste supa, si eventual sare, dupa gust, continuand sa amesteci cu telul. Da iar cratita pe foc unde o vei mai lasa doar putin, pana cand vei observa primul clocot. Adauga marar din belsug, taiat marunt.
Pofta buna!