Cu ani in urma, supa a la grec obisnuia sa fie una dintre supele mele preferate, intotdeauna intre primele optiuni din meniurile restaurantelor de pe la noi (in Grecia nu am gustat niciodata ceva asemanator, insa probabil nu am ajuns eu la restaurantul potrivit). Cu timpul am ajuns sa prefer supele crema de legume, insa uneori mi se face pofta de o supa buna de pui si atunci o aleg pe cea a la grec, pe care acasa o prepar astfel:
Ingrediente:
- 700 g de carne de pui dezosata (piept sau pulpe)
- 1 ceapa tocata
- 1-2 morcovi
- 1 radacina pastarnac
- 1/2 radacina telina
- 2 frunze de dafin
- 1-2 linguri de ulei
- 60 g de orez
- 250 ml smantana pentru gatit
- 3 galbenusuri de ou
- zeama de la o lamaie mare
- 1 legatura generoasa de marar
- sare
Fierbe carnea de pui in apa cu sare. Dezoseaza apoi carnea (in cazul in care ai folosit pieptul sau pulpele cu os) si tai-o in cubulete.
Separat caleste cateva minute ceapa tocata impreuna cu morcovii, pastarnacul si telina taiate in cubulete, toarna deasupra supa strecurata in care a fiert carnea si adauga bucatile de carne taiate. Lasa-le sa fiarba impreuna 10-15 minute apoi adauga orezul, lasandu-le impreuna pe foc pana cand si acesta este fiert, apoi stinge focul.
Amesteca intr-un bol galbenusurile de ou cu smantana pentru gatit si cu zeama de lamaie. Toarna gradual in acelasi bol doua polonice de supa, amestecand cu un tel. Spre final adauga incet sosul astfel obtinut peste supa, si eventual sare, dupa gust, continuand sa amesteci cu telul. Da iar cratita pe foc unde o vei mai lasa doar putin, pana cand vei observa primul clocot. Adauga marar din belsug, taiat marunt.
Pofta buna!
In Grecia, supele nu contin smantana, ci doar galbenus de ou si lamaie numind avgolemono si se pot servi si la restaurante astfel de supe. Oricum arata foarte bine si supa ta! :)
RăspundețiȘtergere