20 aprilie 2016

Sri Lanka - Triunghiul cultural

Din Nuwara Eliya si Horton's Planes am plecat catre Kandy, poarta de intrare in Triunghiul Cultural, care este gazda a nu mai putin de cinci locuri din patrimoniul mondial Unesco.

Geometric vorbind, varfurile Triunghiului sunt cele trei vechi capitale ale insulei, Kandy, Anuradhapura si Polonnaruwa. In centrul Triunghiului se inalta magnific Sigiriya Rock, iar nu foarte departe de aceasta te poti lasa impresionat de statuile si picturile murale din templele din pestera Dambulla.

Sri Lanka Sigiriya

Prima oprire am facut-o in Kandy. Un oras cochet si verde, construit in jurul unui mare lac artificial. Kandy nu a putut fi cucerit si a ramas independent in perioadele de dominatie portugheza si olandeza a insulei. Orasul a fost ultima capitala a regatului Sinhalez pana in 1815, cand a fost cucerit de britanici. Britanicii au mutat apoi capitala politica si administrativa la Colombo, port care le permitea exportul ceaiului. Dar Kandy a ramas capitala culturala a insulei pana astazi.

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Probabil punctul principal de atractie al orasului, pentru turisti si pelerini deopotriva, este Sri Dalada Maligawa, sau Temple of the Tooth. Templul gazduieste cea mai importanta relicva budista din Sri Lanka, dintele lui Buda. Este o mare mandrie pentru comunitatea budista din Sri Lanka si orice ghid va fi bucuros sa iti spuna povestea modului in care acest dinte a ajuns din India in Sri Lanka, ascuns in parul unei printese. Dintele a ajuns in Kandy in 1592 si "aici va ramane pentru totdeauna", cu siguranta vei tot auzi asta. Templul se poate vizita de-a lungul intregii zile, insa locul in care se afla relicva este deschis doar la o anumita ora, pentru doar cateva minute, iar ghidul nostru a facut tot posibilul sa nu ratam acest moment, chiar daca asta insemna sa ne strecoare in fata celorlalti turisti. A fost chiar greu sa ii explicam ca nu suntem de acord cu metoda lui si ca am prefera chiar sa ratam deschiderea ferestrei respective. Dar nu am ratat-o.

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

Sri Lanka Kandy

In centrul orasului se organizeaza in fiecare dupa-amiaza spectacole de dansuri traditionale. Ceva intre dans, acrobatie si prestatie de fachiri, spectacolul este interesant si merita o ora din timpul tau in Kandy.

Sri Lanka Kandy

Din Kandy am plecat catre Dambulla, unde am vizitat renumitele temple din pestera. Construite acum mai bine de doua mii de ani, templele sunt decoarate cu picturi murale si gazduiesc statui cu Buda in diverse dimensiuni si mudre, realizate de-a lungul a peste doua milenii. Fii pregatit pentru a urca 364 de trepte pana la temple si ai grija ca va trebui sa umbli descult pe pietrele incinse de soare pana la intrarea in pestera. Niste sosete iti vor fi foarte utile (noua ne-au fost permise). Tot efortul a meritat insa. Iar scarile au fost doar o mica incalzire pentru efortul depus in ziua urmatoare la escaladarea Sigiriya Rock.

Sri Lanka Dambulla

Sri Lanka Dambulla

Sri Lanka Dambulla

Sri Lanka Dambulla

Sri Lanka Dambulla

Dupa plecarea din Kandy ne-am cazat pe malul lacului Kandalama pentru explorarea celorlalte obiective din Triunghiul Cultural. In Sri Lanka am stat in hoteluri deosebit de cochete, insa as vrea sa scriu despre hotelul Heritance Kandalama pentru ca este o minune arhitecturala construita intr-un decor de exceptie. Hotelul este construit pe o stanca, in mijlocul junglei, cu o vedere spectaculoasa catre unul dintre cele mai mari lacuri si catre Sigiriya Rock. Desi are o dimensiune impresionanta (noi fiind genul care preferam hotelurile boutique), am descoperit in Heritance Kandalama un hotel verde, construit intr-o deplina comuniune cu natura, pe terasele caruia esti insotit mereu de maimute si de o mare varietate de alte animale si pasari.





Ziua urmatoare a fost una deosebit de activa. Dimineata am plecat catre Polonnaruwa, capitala insulei timp de aproximativ doua secole. Orasul a fost abandonat in 1293 si a fost inghitit de jungla. Restaurarea orasului a inceput in secolul trecut. Distantele intre grupurile de ruine pot fi parcurse cu masina sau cu bicicleta. Poti face chiar intregul drum pe jos, daca ai mult timp la dispozitie si o conditie fizica buna. Eu sunt convinsa ca varianta aleasa de noi, bicicleta, a fost cea mai potrivita pentru a simti energia locurilor fara a ne epuiza fortele.

Sri Lanka Polonnaruwa

Sri Lanka Polonnaruwa

Sri Lanka Polonnaruwa

Sri Lanka Polonnaruwa

Masa de pranz am luat-o, la recomandarea soferului nostru, intr-un restaurant din vecinatatea Polonnaruwa. A fost un restaurant traditional, construit in padure, intr-o casa de lut, unde o familie locala gateste pentru turisti zeci de feluri delicioase de curry. Fiind gatite in principal pentru turisti, cele mai multe tipuri de curry nu sunt prea iuti. Am incercat sa aflu mai multe despre acest restaurant, cum se numeste, daca are reclama pe internet, insa soferul ne-a spus ca singurul mod prin care acest restaurant este promovat este prin intermediul soferilor care ghideaza turistii. Ei il numesc simplu "Village House" iar proprietarii sunt multumiti cu numarul de clienti obtinut astfel. Probabil este un restaurant destul de clandestin, dar cu mancare si servicii excelente, pe care il recomand cu drag. Intreaba-ti soferul despre el si indrazneste!






Cu fortele refacute la Village House, am pornit catre cea mai grea incercare, Sigiriya Rock.  Legenda palatului-fortareata construit in varful uriasei stanci de granit in secolul al cincilea are iz de telenovela, Regele a fost ucis de fiul sau, apoi fiul si-a construit un palat in varful stancii de teama furiei maselor. Legenda mai spune ca stapanii acestui loc nu urcau niciodata singuri, ci erau urcati in varful stancii de catre supusi. Si in conditiile acestea incepi sa le intelegi motivatia. Pentru mine a fost o adevarata incercare ascensiunea celor peste 1200 de trepte ale stancii care are o inaltime de 200 de metri, la o temperatura de 35 de grade Celsius. Dar bucuria reusitei precum si privelistea spectaculoasa din varful stancii au facut insa ca efortul sa fie meritat.

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Sri Lanka Sigiriya

Ultima noastra zi in Sri Lanka am petrecut-o la Anaradhapura, capitala antica si unul din cele mai mari centre politice si religioase din istoria tarii. Ruinele palatelor, templelor, pagodelor si piscinelor antice sunt imprastiate pe o suprafata foarte larga, ceea ce face imposibila deplasarea intre punctele principale in absenta unei masini. In plus, temperaturile inalte si plimbarile desculti pe pietrele incinse de soare au facut pentru noi explorarea vestigiilor un pic dificila. M-am bucurat totusi sa vad o pagoda care la vremea constructiei ei, in secolul al treilea, era a treia constructie ca inaltime in lume, dupa piramidele din Egipt. Toate civilizatiile au avut perioadele lor de glorie. O mare mandrie a Anaradhapurei este prezenta celui mai vechi copac recunoscut oficial din lume, de 2250 de ani, Jaya Sri Maha Bodhi, crescut dintr-o aschie a smochinului sub care Buda a atins iluminarea.
Intregul complex de vestigii este aglomerat. Credinciosi budisti, pelerini si turisti deopotriva dar chiar si maimute se inghesuie pe alei sau isi cauta odihna la umbra arborilor seculari .

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura


Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Sri Lanka Anaradhapura

Am parasit vechiul Ceylon cu mare regret. Sunt incantata insa ca am reusit in numai doua saptamani sa acoperim o mare parte din ceea ce Sri Lanka are de oferit, chiar daca am facut-o in viteza.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu