A venit toamna, deci s-a deschis sezonul prajiturilor cu mere.
Eu am inceput sezonul cu un tort de mere cu zahar caramelizat. Daca trag linia si fac calcule, acesta este cel mai ieftin tort pe care l-am preparat vreodata. Ingredientele pot costa doar 5-7 lei, depinde de unde cumperi merele.
Ingrediente:
- 7-8 mere medii
- 170 grame de zahar
- 5 oua
- 5 linguri de faina
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri de ulei
- 1 lingurita de praf de copt
- 1 lingurita de extract de vanilie
- cateva nuci
- 3-4 lingurite de dulceata
Mod de preparare
Curata merele de coaja si inlatura cotoarele cu un instrument special (o poti face si cu un cutit ascutit si cu ceva pricepere si rabdare, dar cu un instrument special pentru inlaturarea cotoarelor tot procesul dureaza doar cateva secunde).
Caramelizeaza la foc mic cele 170 de grame de zahar intr-o cratita cu pereti inalti. Ai grija sa nu arzi zaharul. Tapeteaza uniform peretii vasului cu zaharul carmelizat.
Asaza merele in cratita si umple-le cu miez de nuca si dulceata.
Da cratita la cuptor, la 180 C, pentru aproximativ 20 de minute (pana se inmoaie merele).
Intre timp separa ouala. Bate bine cu un mixer albusurile. Adauga apoi gradual cele cinci linguri de zahar, continuand sa bati, pana obtii o spuma foarte ferma. Separat amesteca galbenusurile cu uleiul si apoi inglobeaza acest amestec usor, de preferat cu o spatula, in spuma de albusuri. Toarna apoi faina impreuna cu praful de copt, adauga extractul de vanilie si amesteca usor pana cand aluatul se uniformizeaza.
Toarna aluatul peste merele coapte si da iar cratita la cuptor pentru aproximativ 45-50 de minute.
Scoate cratita din cuptor si, cu un cutit cu lama subtire, separa prajitura de peretii vasului. Lasa tortul sa se raceasca o jumatate de ora in cratita, apoi rastoarna cratita, cu o miscare ferma, pe un platou. Lasa cratita deasupra tortului pana cand se raceste total, fie la temperatura camerei, fie la frigider.
Optional poti orna tortul cu frisca, dupa ce se raceste.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu