Nu, in Bratislava nu se mananca, de regula, sarmale. Am preparat insa noi, cateva romance de aici, pentru a face o surpriza romanilor care traiesc in Slovacia la inatlnirea informala de Ziua Nationala a Romaniei. Pentru intalnirea de pe 1 decembrie ne-am organizat pe facebook si am reusit sa ne adunam cam 50 de romani. Am sarbatorit intr-un restaurant din Bratislava. Pentru pregatirea sarmalelor ne-am organizat cu sprijinul Ambasadei de aici, care a pus la dispozitie atat ingredientele, inclusiv varza murata adusa din Romania pentru acest prilej, dar si mana de lucru. La un moment dat am avut impresia ca nu ne ajunge varza romaneasca si intr-o
incercare disperata am cumparat varza murata din Bratislava. S-a dovedit
a fi total nefolositoare, foile de varza de aici fiind tari si
inflexibile. A fost prima data cand am facut atat de multe sarmale (impreuna am facut aproximativ o mie de sarmale) si prima data cand eu am gatit pentru oameni pe care nu ii cunosc.
Sarmalele au avut succes. Cateva sute de sarmale au fost servite si la receptia oficiala organizata de Ambasada Romaniei. Provocarea majora pentru noi, neprofesionistele, a fost sa obtinem sarmale suficient de "elegante" pentru a fi servite intr-un mediu atat de formal.
Nu intentionez sa scriu reteta aici, mai toata lumea stie sa faca sarmale. Retetele difera de la o gospodina la alta, unele calesc ceapa, ba chiar si orezul, iar altele nu; unele gospodine folosesc pasta de tomate in compozitie, altele doar suc de rosii la fierbere. Si asa mai departe...
Eu sunt convinsa ca obtin sarmale gustoase daca folosesc carne de porc nu prea grasa, daca am varza de calitate si pun cimbru suficient in compozitie. De regula gatesc sarmale doar o data pe an, de Craciun.
Si se apropie Craciunul. Sarbatori fericite!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu