1 martie 2016

Sufleu de crab

Am considerat mereu prepararea unui sufleu mult prea complicata, asa ca multa vreme nici macar nu am indraznit sa ma gandesc ca as putea incerca sa prepar unul. Asta pana de curand.

De cand locuiesc in Slovacia, fac parte dintr-un grup international de femei care organizeaza o multime de activitati interesante. O data pe luna organizam un atelier de gatit. Gatim pe rand, preparate din bucataria tarii fiecareia dintre noi. Recunosc ca am invatat o multime de lucruri interesante de cand fac parte din acest grup.

In februarie a fost randul lui Dominique sa ne fie gazda si am gatit frantuzeste. Quiche Lorraine, Soufflé au fromage si Soufflé au crabe. Voi reveni si cu primele doua retete, dar prima pe care m-am grabit sa o repet acasa a fost cea de sufleu de crab. Sufleu pe care il gasesc absolut delicios.

Am respectat intocmai pasii si mi-a iesit un sufleu la fel de bun ca cel al lui Dominique. Acum mai trebuie doar sa investesc in niste vase potrivite pentru sufleu.

Sufleu de crab, Soufflé au crabe

Ingrediente (pentru 4-6 portii):
  • 200-250 g carne de crab (congelat sau in conserva). Eu am folosit o conserva de crab cumparata de la Marks & Spencer, care arata ca in fotografia de mai jos.
  • 60 g de branza rasa. De preferinta branza french gruyere, dar o poti inlocui si cu emmenthal.
  • 60 g de unt pentru preparare
  • 20 g de unt pentru a unge forma de copt
  • 60 g de faina
  • 6 oua
  • 300 ml de lapte
  • 1 lingura de chives (arpagic verde) tocat
  • un varf de lingurita de nucsoara
  • sare, piper.

Mod de preparare:

Princalzeste pentru 15 minute cuptorul la 220 grade C.

Prepara un sos béchamel gros: topeste untul intr-o cratita, la foc mic, fara a-l lasa sa-si schimbe culoarea. Adauga faina si amesteca folosind un tel, pentru a evita formarea unor cocoloase. Dupa ce s-a uniformizat amestecul toarna tot laptele rece. Amesteca bine si lasa sosul sa se ingroase la fic mic, amestecand mereu cu telul, timp de 10 minute.
Cand sosul e gata, da-l deoparte si lasa-l sa se raceasca bine.

Intre timp separa galbenusurile de albusuri. Bate albusurile spuma cu ajutorul unui mixer.

Amesteca galbenusurile cu sosul bechamel racit. Adauga branza rasa, nucsoara, sare si piper dupa gust si amesteca pana cand branza se topeste. Adauga apoi carnea de crab si firele de chives tocate.
Incorporeaza cu grija albusurile batute spuma in amestecul de mai sus, cu ajutorul unei spatule de silicon, astfel incat sa obtii un amestec cu o textura pufoasa.

Unge forma de copt cu unt si presara putina faina. Cand alegi forma de copt, tine cont de faptul ca sufleul va creste in cuptor.

Redu temperatura cuptorului la 200°C.

Coace sufleul timp de 40 de minute, fara sa deschizi usa cuptorului! Daca deschizi usa in timpul procesului risti ca sufleul sa nu creasca sau, daca a apucat sa creasca, sa se lase imediat. Sufleul este gata cand devine auriu inchis. 

Serveste-l imediat, cu un pahar de vin alb bun.

Bon Appétit!

Sufleu de crab, Soufflé au crabe




0 comentarii:

Trimiteți un comentariu