Suntem in luna iunie si piata este plina de capsuni, asadar ar fi pacat sa nu ne bucuram de o delicoasa tarta cu capsuni.
Eu folosesc o reteta simpla, cu ingrediente la indemana, pe care o am de la prietena mea, Gabriella, reteta cu care nu pot da gres. Nici macar nu folosesc, in acest caz, o tava speciala pentru tarte. O simpla tava rotunda metalica (de aproximativ 22-24 cm) este suficienta pentru a coace aceasta tarta. Vrei minitarte? Foloseste in mod similar o tava pentru briose!
Ingrediente
Pentru crusta:
- 1 ou
- 70 g de zahar
- 60 g de ulei de floarea soarelui
- 220 g de faina
- 1/2 plic de zahar vanilat
Pentru crema:
- 2 oua
- 80 g de zahar
- 30 g de amidon de porumb
- 500 ml de lapte
- cateva picaturi de extract de vanilie
- coaja taiata subtire (nu rasa), doar partea galbena, de pe o jumatate de lamaie
Pentru stratul de fructe si crema transparenta care le va acoperi:
- 450 g de capsuni, taiate in jumatati (desigur, poti inlocui capsunile cu alte fructe)
- 125 ml de apa
- 50 g de zahar
- 8 g de amidon de porumb
Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Amesteca si framanta ingredientele pentru crusta, pana cand obtii un aluat.
Crusta o vei coace pe partea exterioara a tavei (vei folosi tava rasturnata).
Pentru aceasta pregateste doua foi de hartie de copt.
Prima foaie de hartie de copt va avea forma patrata. Intinde aluatul, cu ajutorul unui sucitor pe aceasta foaie de copt.
Cea de-a doua foaie de hartie de copt o vei taia pe dimensiunea dorita a tartei (dimensiunea externa a tavei), conform fotografiei de mai jos:
Asaza deasupra aluatului intins cea de-a doua foaie si decupeaza aluatul, cu varful unui cutit, dupa forma acesteia (incercand sa ai cat mai putine resturi de aluat). Rastoarna aluatul impreuna cu foaia de hartie numarul doi pe partea externa a tavei si inlatura prima foaie de copt. Da tava in cuptorul incins pentru 15-20 de minute.
Iti pare prea complicat? Desigur poti coace crusta in mod clasic, intr-o forma speciala pentru tarta, daca ai una.
Scoate crusta din cuptor si asaz-o pe platoul de servire.
Pentru crema incalzeste intr-un ibric laptele impreuna cu bucata de coaja de lamaie (nu e nevoie sa fiarba). Inlatura apoi bucata de coaja de lamaie.
Intr-o craticioara amesteca bine, cu ajutorul unui tel, ouale cu zaharul, cu extractul de vanilie si cu amidonul de porumb. Asaza cratita pe foc, adauga si laptele si amesteca cu telul continuu, timp de 4-5 minute, pana cand crema se leaga bine.
Toarna crema in crusta si intinde-o uniform. Decoreaza tarta cu fructele taiate.
Pregateste crema transparenta pe care o vei adauga peste fructe. Amesteca intr-o craticioara zaharul cu amidonul, adauga apa si amesteca bine. Da craticioara pe foc pentru aproximativ 3 minute, amestecand continuu, pana cand amestecul se leaga. Ia craticioara de pe foc si intinde crema aceasta transparenta, intr-un strat foarte subtire cu ajutorul unei pensule speciale, peste fructe. Aceasta crema va proteja fructele si nu le va lasa sa se oxideze.
Lasa tarta sa se raceasca inainte de a o taia.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu