Este mijlocul lunii mai si suntem in plin sezon al sparanghelului. De cand locuiesc in Bratislava, sparanghelul a devenit aliment de baza in perioada aceasta a anului, deoarece comerciantii locali se intrec in oferte pentru promovarea acestuia. Mai mult chiar, la doar cativa km de noi, in Austria, exista ferme de sparanghel, pe suprafete intinse, procurarea sparanghelului proaspat fiind atat de la indemana.
Saptamana aceasta am preparat o supa de sparanghel, dupa o reteta extrem de simpla.
Ingrediente:
- 400 g de sparanghel verde
- 1 fir de praz, doar partea alba si cea verde deschis, taiate in bucati de 2 cm
- 1 bucata tulpina de telina, taiata in bucati de 2-3 cm
- 1 cartof taiat cuburi
- 1 ceapa tocata marunt
- 150 g de smantana pentru gatit
- 1 l supa de legume (sau de pui)
- 2 linguri ulei de masine
- sare
Mod de preparare:
Incinge uleiul si lasa ceapa si prazul la calit, la foc mic, aproximativ 5-6 minute.
Rupe si indeparteaza partea inferioara, lemnoasa, a sparanghelului (pe care nu o folosesti direct la preparea acestei supei crema, dar pe care o poti folosi, eventual, in prepararea supei de legume care intra in compozitia acesteia).
Taie si pune deoparte varfurile sparanghelului.
Curata restul tulpinelor de sparanghel si taie-le in bucati de aproximativ 3-4 cm. Adauga aceste bucati de sparanghel, alaturi de bucatile de tulpina de telina si cartof peste ceapa si praz. Toarna deasupra supa de legume (sau de pui), adauga sare si lasa la fiert cam 20 de minute.
Strecoara legumele fierte (pastrand supa in care au fiert) si paseaza-le cu ajutorul unui blender vertical. Toarna supa ramasa peste legumele pasate, pana cand obtii consistenta dorita pentru supa crema. Pune supa crema pe foc si adauga varfurile de sparanghel, lasandu-le sa fiarba doar cateva minute, pana cand varfurile se inmoaie usor. Ia supa crema de pe foc, adauga smantana si eventual sare, daca mai este nevoie.
Serveste cu felii de paine prajita sau crutoane de casa.
Jamie Oliver recomanda servirea fiecarui bol de supa-crema de sparanghel cu cate un ou posat. Nu am incercat, insa combinatia sparanghel - ou posat nu poate fi decat delicioasa.
Pofta buna!
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu