25 mai 2015

Bryndzové halušky

Bryndzové halušky este mancarea nationala a slovacilor. Preparatul s-ar traduce prin "galuste din cartofi cu branza de oaie", in fapt vorbim de gnocchi din cartofi serviti cu branza de burduf si bacon prajit.

Slovacii sunt convinsi ca tipul de branza care se foloseste in aceasta reteta, si anume "bryndza", este un tip de branza care se produce numai in tara lor. Este vorba totusi de prea cunoscuta branza de burduf (sau branza framantata) din Romania.

Cum locuiesc de mai bine de un an in Slovacia, zic eu ca a venit vremea sa scriu si despre acest preparat, pe care imi place sa il gatesc din cand in cand. Mie imi aminteste de mamaliga cu branza, chiar daca alti romani de aici ma contrazic.

Bryndzové halušky reteta

Ingrediente (pentru aproximativ 4 portii):
  • 1 kg de cartofi
  • 250 g de faina
  • 1 lingurita de sare
  • 250 g de bacon
  • 250 g de branza de burduf
  • 1 ou (optional)
  • 100-150 g de smantana (optional)
  • 2 linguri de ulei
Mod de preparare

In primul rand, pentru a prepara galustele vei avea nevoie de un tip special de vas, un gen de sita cu gauri de aproape un centimetru, precum cea din fotografie, numit de slovaci haluškar.

Bryndzové halušky reteta

Pune apa la fiert intr-o cratita maricica.
Intre timp curata cartofii si da-i prin razatoarea mica (poti la fel de bine sa folosesti robotul de bucatarie. Eu folosesc robotul astfel incat cartofii sunt pregatiti in doar cateva secunde). Amesteca apoi cartofii rasi cu faina, sarea si oul.
Toarna portii mici din acest amestec prin sita, cu ajutorul unei linguri din lemn sau din plastic, in apa care fierbe. Amesteca usor portiile de aluat ajunse in apa care fierbe, cu grija, pentru a le impiedica sa se lipeasca. Galustele sunt gata in aproximativ 5 minute, cand ajung sa pluteasca la suprafata in cratita cu apa. Aduna-le cu o spumiera si pune-le intr-un vas. Amesteca-le apoi cu branza de burduf si smantana.

Taie bacon-ul in bucati mici si prajeste-l in 2 linguri de ulei.

Imparte galustele cu branza in farfurii sau boluri si asaza deasupra lor bucatile de bacon  bine scurse de uleiul in care s-au prajit.

Pofta buna!

Bryndzové halušky reteta




Un comentariu:

  1. https://m.facebook.com/ROSKSKRO daca tot locuiesti in SK, e posibil sa te interesze aceasta comunitate de facebook

    RăspundețiȘtergere