17 decembrie 2014

Pita ekmegi - Paine turceasca

Povestea acestei retete imi aminteste de unul dintre episoadele mele preferate din Seinfeld si anume de episodul "The Soup Nazi". Daca esti fan Sainfeld este imposibil sa nu iti amintesti satisfactia lui Elaine cand a gasit retetele de supa ale lui Soup Nazi.

Prietenul meu, mare artizan de paine, dar "specializat" in paine cu maia, a facut in ultima vreme o pasiune pentru painea servita la un restaurant turcesc din Bratislava. Dupa ce a mancat de mai multe ori in acel restaurant, a indraznit sa ii ceara bucatarului reteta painii, insa acesta a refuzat sa i-o dea. Mi se pare foarte nostim, insa prietenul meu chiar a suferit ca urmare a acestui refuz, asa ca a inceput un research pe aceasta tema. A cautat, a tradus, a adaptat si a incercat retete turcesti gasite pe internet pana cand a obtinut paine pita care este cel putin la fel de buna ca cea a lui Pita Nazi din Bratislava. Si, ca razbunare suprema "a la Elaine", m-a rugat sa public pe acest blog reteta respectiva.

Deci iat-o!

Pita ekmegi - Paine turceasca

Ingrediente (pentru 10 pite): 
  • 10 grame de drojdie instant
  • 250 ml de lapte cald
  • 1 lingurita de zahar
  • 125 ml de apa calda
  • 125 ml de iaurt
  • 1 ou
  • 1 lingurita de sare
  • 650 grame de faina alba (sau poti combina 520 grame de faina alba cu 130 grame de faina integrala)
  • 1 lingura de ulei de masline
  • 1 albus de ou + 1 lingura de lapte
  • seminte de susan
  • seminte de nigella sativa
Mod de preparare:

Amesteca intr-un castron laptele, zaharul si drojdia. Lasa sa creasca drojdia cam 5-10 minute. Dupa ce drojdia s-a desfacut, adauga in castron iaurtul, oul, apa si uleiul si amesteca-le. Separat cerne faina si amestec-o cu sarea. Framanta aluatul, adaugand faina putin cate putin in amestecul lichid. Acopera bolul cu un prosop si lasa la dospit cca o ora, sau pana cand aluatul isi dubleaza volumul. Dupa primele 30 de minute se mai poate framanta o data aluatul direct in vas.

Incinge cuptorul la 250 grade Celsius. Nu mai putin, altfel risti ca pitele sa nu se umfle.

Imparte aluatul in parti egale. Infaineaza blatul de lucru si formeaza bile de aluat, tensionandu-le. Lasa-le apoi sa se odihneasca 10 minute, acoperite cu un prosop. Apoi infaineaza bilele una cate una si intinde-le cu sucitorul, pana cand obtii forme rotunde plate cu diametrul de aproximativ 10-12 cm si grosimea de aproximativ 5 mm. Eventual poti pastra parte din aluat in frigider pana a doua zi.

Pita ekmegi - Paine turceasca

Amesteca albusul de ou cu o lingura de lapte si unge fiecare pita in parte inainte de a o introduce in cuptor. Presara deasupra  seminte de susan si nigella. 

Noi folosim o piatra de copt pentru a coace painea. Punem painile pe hartie de copt si transferam apoi hartia pe piatra de copt bine incinsa in cuptor. In lipsa unei asemenea pietre poti coace painea in tava cuptorului. Lasa painile in cuptor aproximativ 5-10 minute, pana cand se umfla si se rumenesc.

Pita ekmegi - Paine turceasca

Pofta buna!

Pita ekmegi - Paine turceasca

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu